Aktuális

Rózsaszínű lett a Kojak nyalóka

R. K.

Létrehozva: 2018.07.26.

A Kádár-korszak fénykorában született, emblematikus magyar édesség a Kojak nyalóka. Ugyanazon<br /> recept alapján gyártják 1965 óta.

Forrás: Bors

Békés megyei Me­zőberényben készülnek ma a Kojak nyalókák. Meglepetésünkre egy viszonylag kis manufaktúrába nyertünk bebocsátást, ahol mindössze tizenöten látják el az egész országot az édességgel.

– Az 1965-ös, hagyományos receptet követjük, és kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozunk. A piaci verseny miatt nem mindig volt könnyű a dolgunk, de a jelek szerint a mai napig rajonganak a magyarok a Kojak nyalókáért  – mondja Kima Norbert, aki négy éve vezeti a céget, és korábban cukrászként dolgozott.

– A Kojak nyalóka most ötvenhárom éves, és 1997 óta készül Mezőberényben, már nem csak csokis változatban. Rajta kívül a Limó nevű italport is mi gyártjuk, amire az idősebbek emlékezhetnek.

Innen a neve

Először csak csokis nyalókaként emlegették Magyarországon az édességet. A Magyar Televízióban 1973 és 1978 között futó, népszerű amerikai krimisorozat nyomozója, Kojak azonban állandóan nyalókát szopogatott, mivel le akart szokni a dohányzásról. Noha az ő nyalókájának nem sok köze volt a magyar csokis-vaní­liáshoz (általában gyümölcsös, piros színe volt), utóbbit mégis elkezdték az emberek Kojak nyalókának nevezni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek