Forrás: AFP
Az uborka az egyik legegészségesebb zöldségünk. Magas a víztartalma (96%), A-, B- és C-vitamint, folsavat, szilíciumot, káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Normalizálja a vérnyomást, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, hidratálja, lúgosítja a szervezetet, rákmegelőző hatású. Fogyasztása ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek, de szem- és lábduzzadás, reuma és köszvény ellen is. Jól hat a szervezet vízháztartására, segít a sejtekből kioldani a felesleges savakat, zsírokat és káros anyagokat. Legjobb nyersen és hámozatlanul fogyasztani. Külsőleg kiváló bőr- és szemápoló, gyulladáscsökkentő.
Jótékony egészségügyi hatásai mellett a kozmetika is szívesen használja, számos házi szépségápolási praktikánk összetevője. Minden korosztálynak ajánlható. A fiatalok bőrét még üdébbé teszi, késlelteti a középkorúak ráncosodását, kisimítja az idősebbek fáradt bőrét.
Uborkapakolás: 2 evőkanál uborkalét keverjünk össze 2 evőkanál tejszínnel vagy tejjel. Az ebbe mártott vattalapokat helyezzük a letisztított arc- és nyakbőrre. A pakolást 15-20 percig hagyjuk a bőrön, langyos, majd hideg vízzel mossuk le. Az uborka lágy belsejét az arc, a nyak és a dekoltázs masszírozására is felhasználhatjuk, amelyet körkörös mozdulatokkal végezzünk.