<p>Rengeteg legendával találkozunk az életünk folyamán, van, amit még a szülőktől tanultunk, de van olyan is, amit a háziasszonyok adnak át egymásnak jó tanácsként. Melyiket kell megfogadni, és melyik marad csak mítosz?</p>
1. Bármi mehet a hűtőbe
IGAZ De nem mindegy, hogy mit hova teszünk. A nyers húsokat alaposan el kell zárnunk főleg a kész élelmiszerektől, nehogy a baktériumok „átmásszanak”.
2. A hűtőben, 5-7 Celsius-fokon tartott gyümölcs tovább eláll
IGAZ Ez alól csak a banán a kivétel, mivel gyorsabban megbarnul, de minden másnak jót tesz a hűtés.
3. A nyers húsról folyóvíz alatt távoznak a baktériumok
HAMIS Többet árt, mint használ. A legjobb fertőtlenítő mód a magas hőfok és az alapos átsütés.
4. A frissen leszedett gyümölcsöt, például szőlőt áztassuk hideg vízbe, hogy megtisztuljon
HAMIS Véletlenül se tegyük, mert akkor a saját baktériummal, és vegyszerekkel szennyezett levében fürdik. Dr. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesületének elnöke szerint folyóvíz alatti mosás a legjobb megoldás.
5. A spájzban kihajtott krumpliból eltűnnek az értékes anyagok
IGAZ Ezt a tényt Apáti Ferenc is megerősítette, de hozzátette, hogy emiatt nem lesz ehetetlen a zöldség, csupán az élvezeti értéke csökken.
6. Mossa meg a tojást használat előtt
HAMIS A Nébih szerint így megsérülhet a természetes, külső védőrétege, emiatt a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára, tehát gyorsabban romlik.
7. A megfőzött étel akár egy hétig is eláll a hűtőben
HAMIS Maximum három nap az, amit kibírnak, ezután már veszélyes újra megmelegíteni és elfogyasztani.
8. Borral készült ételt jobb, ha nem adunk a gyereknek, mert benne marad az alkohol
HAMIS Ha hosszú órákon keresztül főzzük, sütjük az ételt, akkor a minimálisan beletett mennyiségű szesz nem okoz gondot.
9. A diabetikus csoki nem hizlal
HAMIS Abonyi Orsi dietetikus szerint sokkal több a zsírtartalma, mint az átlagos csokoládénak.
10. A tojás nem a hűtő ajtajában van a legjobb helyen, hiába ott szokták kialakítani a tartórészét
IGAZ A folyamatos nyitogatás és hőingadozás miatt a tojás gyorsabban romlik. Legjobb, ha a hűtő belsejébe tesszük a dobozzal együtt, vagy a spájzba.
11. A mesterséges édesítőszerek csak akkor hoznak változást a mérlegen, ha cukor helyett kezdjük el használni
IGAZ Fontos viszont, hogy ha évek óta ezt használjuk, és másra nem figyelünk, akkor önmagában nem fog fogyasztani.
12. A penészes tejfölnek elég a tetejét leszedni, a többit megehetjük
HAMIS A magas nedvességtartalmú élelmiszer a felszín alatt is fertőzött lehet, és más baktériumok is elszaporodhatnak a penész mellett, ezért nem ajánlott.
13. Ha leesik egy ételdarab a földre, akkor 5 másodpercünk van, hogy felvegyük és megegyük
HAMIS A baktériumok nem várnak egy másodpercet sem: rögtön rátelepednek az ételre. A tudósok azt mondják, hogy ha rendszeresen takarítjuk a padlót, akkor nagy baj nem lehet, ha megesszük.
14. A fagyasztott ételeket csak egy évig lehet tárolni
RÉSZBEN IGAZ A baromfiaprólék körübelül 9 hónapig tárolható, míg a darált hús csak 3-4 hónapig bírja a strapát.
15. Nem szabad visszafagyasztani a húst, miután kiolvadt
RÉSZBEN IGAZ Az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet állásfoglalása szerint mindaddig biztonságos újra lefagyasztani a húst vagy bármilyen ételt, amíg 5 fokon vagy az alatti hőmérsékleten üzemelő hűtőben engedett fel.
16. A tésztavízbe rakott olaj segít, hogy ne ragadjon össze a tészta
HAMIS Inkább csak a szósz fog elválni a tésztától, felesleges bele. A hideg vizes öblítés sokkal jobb a tapadás ellen.
17. A tojás frissessége egy pohár vízzel ellenőrizhető
IGAZ A friss tojás lesüllyed, az állott pedig lebeg a víz felszínén.
18. Az ételmaradékot elég mikróban megmelegíteni
HAMIS A Nébih arra figyelmeztet, hogy minden maradékot a fogyasztás előtt újra forraljunk fel, vagy süssük át!