Aktuális

A nyár gasztro fénypontja inkognitóban

Bors

Létrehozva: 2018.08.05.

Világéletemben a kedvenc nyári gyümölcsöm az őszibarack volt – hogy miért kapta az „őszi” nevet annak ellenére, hogy a nyár közepén érik, eddig nem tudtam meg. Remek lekvárok és befőttek készülhetnek belőle, vele a legjobb a gyümölcsturmix –, de ne érjük be ennyivel! Rövid a szezon, legyen minden étkezésben őszibarack.

Forrás: Thinkstock

leves

Citromos-vodkás őszibarackleves

Elkészítés: 20 per

Nehézség: I

Hozzávalók: 1 kg őszibarack 1 citrom leve 3-4 egész kardamom 5 evőkanál méz 200 ml tejszín 3 cl vodka a tálaláshoz: néhány őszibarackgerezd

Elkészítés: A barackot kimagozva, meghámozva egy liter citromos, kardamommagokkal fűszerezett vízben megfőzzük. A kardamomot eltávolítjuk, a levest összeturmixoljuk. Végül belekeverjük a mézet, a habbá vert tejszínt és a vodkát. Citromszeletekkel, behűtve tálaljuk.

főétel

Citrusos csirke currys őszibarackkal

Elkészítés: 60 perc

Nehézség: III

Hozzávalók: (6 adag): 70 dkg csirkemell 1 kg őszibarack 3 evőkanál tisztított vaj 1 kis fej hagyma 3 gerezd fokhagyma 3 ujjnyi friss gyömbér 1 teáskanál koriandermag 1 kávéskanál őrölt koriander ½ kávéskanál cayenne bors 3 teáskanál kurkuma 3 teáskanál curry 1 zöld citrom héja és leve 1 kis csilipaprika só 3 deci kókusztej

Elkészítés: A csirkemellet ujjnyi csíkokra vágjuk. Az őszibarack héját lehúzzuk, és gerezdekre daraboljuk.  A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és megdinszteljük benne a felaprított hagymát. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért és a koriandermagot.

Rövid pirítás után kerül bele a cayenne bors, a kurkuma és a curry. Mikor a massza besűrűsödik, beletesszük a csirkemellet, és jól összekeverjük, hogy mindenhol bevonja a húsdarabokat. Megsózzuk, és átpirítjuk, míg kifehéredik. Akkor hozzáadjuk a barackot, és kis lángon, lefedve puhára főzzük.

Ha elkészült, felengedjük kókusztejjel, és ízesítjük egy kis őrölt korianderrel, egy kis citromlével és héjjal, majd ízlés szerint csilivel. Főtt rizzsel és friss koriander zölddel tálaljuk.

köret

Kuszkusz nyári gyümölcsökkel

Elkészítés: 35 perc + hűtés

Nehézség: I

Hozzávalók (4 adag): 25 dkg kuszkusz 0,5-0,5 kávéskanál tengeri só és frissen őrölt fekete bors 2 citrom frissen facsart leve, 1 teáskanálnyi reszelt héja 1 evőkanál jó minőségű olívaolaj 1 csésze vékonyra szeletelt lilahagyma 1 csokor apróra vágott friss mentalevél 1 csokor apróra vágott friss, lapos levelű petrezselyem 4 db kemény őszibarack, apró kockákra vágva

extra élvezet

A koktélok királynője: Bellini

A forró nyári estéken a legjobb altató! Turmixoljunk össze egy őszibarackot, és öntsünk hozzá 1,5 dl jéghideg pezsgőt.

Elkészítés: Egy serpenyőben szárazon, folyamatosan kevergetve enyhén pirítsuk meg a kuszkuszt, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyit felvesz – kb. 3-3,5 dl. Sózzuk meg, és kevergetve forraljuk el róla a vizet. Mikor már csak csak kevés víz látható az edény alján, fedjük le és tegyük félre – míg kihűl, ezt magába szívja és teljesen megpuhul. Ez idő alatt daraboljuk fel az őszibarackot, aprítsuk fel a zöldfűszereket, és keverjük ki az öntetet a citromlé és az olívaolaj felhasználásával. A listában szereplő són és borson kívül ízesíthetjük egy kis csilivel, vagy más csípős fűszerrel is. Ha a kuszkusz kihűlt, keverjük össze a salátát, és legalább egy órára tegyük a hűtőbe fogyasztás előtt. Hidegen tálaljuk.

kímélő megoldás

Grillnyárs csirkével és barackkal

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (4 adag): 40 dkg csirkemell 20 dkg őszibarack 1 tk só 4 ek olaj

Elkészítés: A csirkét és a barackot nagyobb kockákra vágjuk – csirkét 10 percre besózzuk. mA feldarabolt hozzávalókat grillnyársra húzzuk, és forró grill lapon minden oldalon átsütjük – közben átkenhetjük egy kis olajjal, hogy ne száradjon ki.

desszert

Őszibarackos galette

Elkészítés: 60 perc + hűtés

Nehézség: II

Hozzávalók (8 adag):

TÉSZTA: 15 dkg liszt 10 dkg jéghideg vaj felkockázva 1 tojássárgája + fehérje 1 késhegynyi só só 3 ek hideg víz Töltelék: 50 dkg magozott, felszeletelt őszibarack 4 ek barna cukor 1 ek kukoricakeményítő 1 tk vaníliakivonat 2,5 dkg fehér csokoládé 1 biocitrom reszelt héja

Elkészítés: Először állítsuk össze a tésztát: a vajat, a lisztet és a sót ujjbeggyel, gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojássárgáját, és kanalanként a vizet. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe 1 órára.

TIPP: Még jobb, ha előző este elkészítjük, de a tészta le is fagyasztható – érdemes előre elkészíteni, minden nyári gyümölccsel kiválóan használható! Magozzuk ki és szeleteljük fel a barackot, keverjük össze a cukorral, a vaníliával és a keményítővel. A tésztából sütőpapíron formázzunk egy 30 cm átmérőjű kört, és helyezzük a tepsi közepébe. A szélén hagyjunk szabadon egy 4 cm széles részt, és halmozzuk a közepébe a barackot, majd szórjuk rá az apró darabokra tört csokoládét is. A szabadon hagyott peremet hajtogassuk fel, hogy megtartsa a gyümölcsöt, és kenjük be a tojásfehérjével. 190 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 perc alatt készül el.

diétás tipp

Őszibarack mousse

Elkészítés: 20 perc

Nehézség: I

Hozzávalók (4 adag): 80 dkg őszibarack 25 dkg sűrű kókuszkrém 2 ek eritrit 2 ek apróra vágott mentalevél 2 ek citromlé

Elkészítés: A hozzávalókat turmixoljuk össze, és poharakba adagolva hűtsük ki. Tálalás előtt díszíthetjük gyümölcsdarabokkal és mentalevéllel.

A nagymama receptfüzetéből

A desszertimádók kedvenc gyümölcse: a lagzis barack!

Elkészítés: 2 óra

Nehézség: IIIII

Hozzávalók (20 darab): A tésztához: 800 g liszt 30 dkg kristálycukor 20 dkg vaj 2 dl tej 2 tojássárgája 2 tk vaníliakivonat 1 csomag sütőpor A töltelékhez: 30 dkg darált dió 20 dkg vaj 2 dkg kakaópor 4 evőkanál sárgabaracklekvár 1 ek rum 50 dkg kristálycukor A díszítéshez: színezett aromák, kristálycukor és ágacskák levéllel

Elkészítés: A tésztához a tojást, a cukrot, a vaníliakivonatot, a sütőport és a vajat a tejjel jól kidolgozzuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet is. 4 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, ezeket félbevágva, sütőpapírra sorakoztatva, 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük (kb. 15 perc), és kihűtjük. A kis félgömböket kivájjuk.  A krém hozzávalóit összekeverjük, hozzáadjuk az összezúzott tésztát, amit kivájtunk, és a tésztába töltjük. Kettesével összeragasztjuk őket, majd oldalait különböző színű aromába mártjuk, és kristálycukorba hempergetjük. Díszíthetjük még pici kis ágacskák beszúrásával. Egy nappal előbb érdemes elkészíteni, hogy kicsit megpuhuljon a tészta.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek