Aktuális

Feltáratlan kincseket rejt az egykori Japán Kávéház

B. B. A.

Létrehozva: 2018.08.28.

Ma Írók Boltjaként ismert a budapesti Andrássy út 45. szám alatti épület, 1878-as felépítésekor viszont a földszintnek Japán Kávéház volt a neve. Ha a falak be­szélni tudnának, végeláthatatlan történeteket tudnának mesélni. Bizonyára megtudnánk például, hogy milyen színű ing volt József Attilán, amikor itt írta a Születésnapomra című versét, de azt is, hogy mit szólt a pincér, amikor Rejtő Jenő pénz helyett az itt elkészült kéziratokkal fizetett. A pincérfiú ezeket átvitte a kiadóhoz, aki kifizette a körülbelül 4 pengőt, és így megvolt Rejtő reggelije. Sőt  az is kiderülhetne, milyen erősen szerette a feketét az egyik állandó törzsvendég, Krúdy Gyula. Az ing színét és a pincér reakcióját ugyan nem, de azt, hogy ezek valóban itt történtek, biztosan lehet tudni, ahogy azt is, hogy az úgynevezett impresszionista művészcsoport is itt alakult meg, és Lechner Ödön szintén itt tervezgetett.

A ká­véház felett most már lakások vannak, ahogy az egykori Ja­pán Kávéház is átalakult egy közösségi udvarrá. Az épületen tavaly kezdték el az állagmegóvási munkálatokat, ami nem egyenlő a felújítással. – Ez azt jelenti, hogy természetes alapú festékkel festünk, amit majd ha egyszer restaurálásra kerül sor, akkor könnyen el tudnak távolítani a szakemberek – árulta el a kulisszatitkot a Borsnak Kontra László, a Szín-Vonal Kft. műszaki igazgatója, aki hozzátette, a második világháború után tűnt el a kávéház funkció és alakították ki a lakásokat. Mindaddig a Japán Kávéház feletti rész egy család háza volt. 

Kincsek kint s bent

Hihetetlen! A szintén az állagmegóvási munka során, egy raktárban talált kék bárányszobrokról kiderült, darabonként több ezer eurót érnek. Megállapították, hogy egy kortárs német művészpár készítette, akik az egyenlőséget szimbolizálják velük. Rejtély, hogyan kerültek ide, ahogy az is, hogyan felejthették itt az alkotásokat. 

* * *

Kéki László építésvezető éppen azt mutatja, hogy egy régmúltból való, valószínűleg borosüvegre lelt egy olyan eltemetett kútban, amit a pincerendszerben találtak, és ezelőtt senki nem tudta, hogy létezik. A fémdetektor itt is azt jelzi, fém van benne, ami nem vas. Elképzelhető, hogy az egykor innen deportált zsidók által elrejtett ereklyéket őriz a föld. 

* * *

Ezt a kaput tavaly tették rendbe. Különlegessége, hogy annyira megtetszett a Magyar Nemzeti Banknak egyedisége, hogy elkészülte után a banknak is egy pontosan ugyanilyet készíttettek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek