Főzelék mellé vagy krumplipüréhez, vendégváró falatkaként, vagy csak kenyérrel és kovászos uborkával is isteni a fasírt. A lényege: gyors, egyszerű és finom!
Mangalica húsával lekörözhetünk bárkit!
Különleges húsból, olaj helyett zsíron készül Tatai Róbert, a Séfek séfe győztesének otthonában a fasírt. – Szaftos, zsíros húsból az igazi, mert akkor nem lesz száraz a végeredmény, és így tojás sem kell bele. Csak akkor keverek hozzá, ha nem tapad össze a massza, de akkor is csak a sárgáját használom fel. Szerintem mangalicatarjából vagy vaddisznóból a legjobb elkészíteni. Dinsztelt hagymát vagy füstölt fokhagymát teszek a keverékhez, és friss fűszerekkel, például kakukkfűvel vagy rozmaringgal ízesítem a só és bors mellett. Nem szeretem az olajat, úgyhogy én zsírban sütöm ki, attól jobb lesz az íze – árulta el a titkát lapunknak a szakács.
Tökfasírtot az asztalra!
- Karfiol
- Karalábé
- Csicseriborsó
- Cukkini
- Cékla
- Vegyes zöldség
Sokan el sem tudják képzelni a fasírtot hús nélkül, pedig isteni! Ha már elege van a tökfőzelékből, de még akad a kertben pár darab, akkor készítsen belőle gombócokat! Hozzávalók: 1 kilogramm tök, 3 darab tojás, 15 dekagramm juhtúró, só, bors, fűszerpaprika, kapor, 3 gerezd fokhagyma és olaj a sütéshez.
Elkészítés: A lereszelt tökhöz adjuk hozzá a tojásokat, túrót, fűszereket ízlés szerint, majd mehet hozzá az apróra vágott kapor és a zúzott fokhagyma. Ha folyékony a massza, akkor egy kevés lisztet is tegyünk hozzá, majd forró olajban süssük készre.
Csirkemáj a titok
Olvasónk, Petricsné Ibolya is megosztotta velünk a tuti receptjét. – A családom a saját fűszerezésem miatt szereti a fasírtomat. A darált húshoz reszelek vöröshagymát, fokhagymát, teszek bele sót, borsot, majoránnát. És a titok: a csirkemáj! Ettől különösen finom íze lesz. Beleütök 2-3 tojást, öntök hozzá 1 kanálnyi olajat (hogy ne legyen száraz) és összegyúrom a kinyomkodott áztatott zsömlével, kenyérrel. Beteszem a hűtőbe néhány órára, hogy összeérjenek az ízek, aztán megformázom, prézlibe forgatom, és bő olajban kisütöm.
Szalonnát darálok bele
Pataky Péter, az Ízes élet szakácsa a gyors elkészítés híve. – Sertéscombot használok, mivel ez kicsit szárazabb, ezért füstölt szalonnát darálok hozzá. Ettől sokkal szaftosabb lesz a fasírtunk, másrészt pedig ad hozzá egy füstösebb ízt. A kisebb szeletekre vágott húst és szalonnát is ledarálom, ahogyan a vöröshagymát és a beáztatott zsömlét is.
Összegyúrom, így sokkal gyorsabban elkészül a fasírt. A fűszerezés szempontjából semmiképp sem maradhat ki a só, de figyeljünk arra, hogy a szalonna tartalmaz sót. Érdemes beletenni egy kis zöld petrezselymet, zöld fűszerekből nyugodtan egy kis kakukkfüvet, esetleg rozmaringot, de csak óvatosan. Ha teszünk bele tojást, akkor szórjunk bele zsemlemorzsát is, hogy ne legyen túl folyós. Tegyük hűtőbe egy kicsit, majd süssük meg.