Aktuális

Tényleg sztrókot okoz a diétás üdítő?

Bors

Létrehozva: 2018.08.09.

Károsabb az egészségünkre a diétás üdítő, mint gondolnánk, legalábbis ezt állítják az amerikai szakemberek. De lehet, hogy tévednek.

Az üdítő az egyik legegészségtelenebb dolog, ami aljas módon taszít minket a túlsúly és a cukorbetegség felé. Legalábbis, ha a cukros löttyökről beszélünk. A diétás társaik pont ezek elkerülésére lettek teremtve, most mégis azzal kell szembesülnünk, hogy ezeket sem kellene fogyasztani.

Demencia és elhízás

Melyek a természetes édesítők?

A legjobb, ha a csomagolásokon a stevia, eritriol, xylitol, szorbit, mannit, glycyrrhizin (E958), curculin, mirakulin, monatin feliratokat keressük.

A legtöbb ember annak tudatában kezdi el a diétás üdítőket keresni a boltok polcain, hogy így egészségesebb lehet. Erre cáfolt rá az Amerikai Szív Társaság egy folyóiratban, amelyben kifejti, hogy a cukormentes, azaz mesterséges édesítőszert tartalmazó italok hosszú távon demenciát, agyvérzést, elhízást, és ezzel együtt kettes típusú cukorbetegséget is produkálhatnak. Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek sem ajánlják az efféle üdítők fogyasztását, de persze a cukros frissítőknél is óva intenek. De akkor mit ihatunk?

Mindig nagy kérdés

Persze a tudományos kutatások nélkülözhetetlenek emberi élet és egészség szempontjából, ezt állítja Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is, de a tényeket mindig fontos alátámasztani.

Melyik éri meg?

Szerencsére már nincs olyan márka és íz, amiben ne lenne diétás kiszerelés. Meglepő, de az egészségesebbnek számító üdítők sem olcsóbbak, mint a cukros társaik. Szinte az összes üdítőmárkánál hasonló árakkal találkozunk a normál és a light vagy zero esetében is, tehát a pénztárcánkat nézve szinte mindegy, hogy melyiket vásároljuk meg az egészségünk érdekében.

– Naponta találkozunk tanulmányokkal, de ezeknek csak akkor van tudományos alapjuk, ha egyértelműen bizonyított az ok-okozati összefüggés. Szükséges lenne ismerni azt is, hogy pontosan milyen mesterséges édesítőszerről volt szó, továbbá milyen mennyiségben és milyen hosszú időn keresztül fogyasztották a vizsgálatban részt vevők az adott üdítőt. Meg vagyok róla győződve, hogy elhízást biztosan nem okoz a hozzáadott cukrot nem tartalmazó diétás üdítő, a probléma okát máshol kell keresni – tisztázta a szakértő, majd hozzátette, hogy itthon már egyre több természetes édesítőszerrel készült üdítőitallal találkozhatunk.

Van különbség

Hogyan állítják elő?

Mesterséges édesítőszer: Szintetikus, szerves vegyületek, amelyek a természetben nem fordulnak elő (pl. az aspartam).

Természetes édesítőszer: Csak természetes úton, például növényből kivon­- va, vagy erjesztéssel állítják elő.

Aki egy picit tudatosabban akar élni, annak a szakember is azt ajánlja, hogy igenis vegye szemügyre az ital csomagolását, és nézze meg, hogy mit tartalmaz. Szerencsére az üdítőitalok gyártásánál a forgalmazó cégek és gyártók is egyre inkább természetes édesítőszereket használnak. A magyar boltok polcain is rengeteg olyan üdítő található, ami steviát, azaz természetes édesítőszert tartalmaz. Ennek felhasználásával az ital kalóriatartalmát jelentősen lehet csökkenteni és a természetes anyagok értelemszerűen hasznosabbak a szervezet számára.

Az amerikai kutatók és a hazai szakemberek is azonnal az ásványvíz mellett teszik le a voksukat. Abban is egyetértenek, hogy az éppen fogyókúrába kez­dő ember, aki nem iszik vizet, nyugodtan fordulhat a diétás italhoz, mivel rövid távon nem okoz bajt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek