Nem sok jó van abban, ha vége a nyárnak, de a piacokon felbukkanó népszerű zöldségeknek okkal örülhetünk: készülhetnek belőlük a jobbnál jobb melengető ételek.
Forrás: Thinkstock
Erdei gombaleves
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (6 adag):
2 liter zöldségalaplé
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
2 kis fej vöröshagyma
70 dkg erdei gomba
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek lestyán, tárkony és tört ánizsmag
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
4 ek olaj
1 tk só
20 dkg tejföl a tálaláshoz
Elkészítés: A megtisztított, feldarabolt sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és az egyik hagymát az alaplében puhára főzzük, majd leturmixoljuk. A másik hagymát az olajon megdinszteljük, beletesszük a fokhagymát, az ánizsmagot és a feldarabolt erdei gombát. Enyhén megpároljuk, majd felöntjük az előkészített krémlevessel, és puhára főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a zöldfűszereket (lestyán, tárkony, petrezselyem), és tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk. A tejfölt ízlés szerint a tányéron keverjük bele.
Ropogós kacsacomb
Elkészítés: 1 óra
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag):
4 kacsacomb
4 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma friss kakukkfű vagy csombor
1 tk só
1 dl száraz vörösbor
Elkészítés: A kacsacombokat besózzuk, és egy tűzálló tálba vagy tepsibe fektetve megszórjuk kakukkfűvel (vagy csomborral), mellé szórjuk a negyedekre vágott hagymát és a megtisztított fokhagymagerezdeket, és aláöntjük a vörösbort. Az edényt lefedve 220 fokos sütőbe tesszük, és puhára pároljuk (kb. 40 perc). Ha ez megtörtént, levesszük a fedőt, és a bőrét ropogósra sütjük. Közben a kisült zsírral locsolgatjuk, ki ne száradjon.
Almás párolt káposzta
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (8 adag):
1 kisebb fej lila káposzta lereszelve
1 fej hagyma
2 édes alma
1 kk köménymag
2 ek cukor
1 tk só
4 ek olaj
1 dl vörösbor
Elkészítés: A felszeletelt hagymát az olajon megpároljuk. Közben hozzáadjuk a köménymagot, és megpirítjuk. Beleöntjük a cukrot, és az olajban hagyjuk karamellizálódni. Beletesszük a vékonyra szelt káposztát, megsózzuk, aláöntjük a bort, és nagyon lassú tűzön, néha óvatosan megkeverve puhára pároljuk – a reszelt almát 10 perc után keverjük bele. Nagyon vigyázzunk, hogy ne pároljuk túl és a felesleges kevergetéssel össze ne törjük a szálakat.
Sült kelbimbó sütőtökkockákkal és áfonyával
Elkészítés: 50 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg kelbimbó
40 dkg sütőtök
1 póréhagyma
10 dkg vörös áfonya (aszalt is jó)
4 ek olaj
1 tk só
1 ek friss zsályalevél
4 dl zöldségalaplé
50 tökmag
4 ek tökmagolaj
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a sütőtököt nagy kockákra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. Egy serpenyőben az olajon megpirítjuk a póréhagymát, majd egy sütőtálban összekeverjük a kelbimbóval, a sütőtökkel és az áfonyával. Megsózzuk, aláöntjük az alaplét, és hozzákeverjük a zsályát. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt puhára pároljuk.Tálaláskor szórjuk meg a tetejét pirított tökmaggal, és locsoljuk meg tökmagolajjal.
Knédli házilag
Elkészítés: 80 perc
Nehézség: III
Hozzávalók (4 adag):
25 dkg finomliszt
1 tk kristálycukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
1 ek olaj
1 nagy tojás
1 tk só
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, majd a közepébe egy mélyedést nyomunk, ebbe ütjük bele a tojást és öntjük a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük, majd rugalmas tésztát dagasztunk belőle, amit a duplájára kelesztünk. Újra átgyúrjuk, 5 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, és egy párolóbetétre vagy szűrőbe sorakoztatjuk őket. Egy nagy fazékban vizet forralunk. Ebbe helyezzük a párolóbetétet vagy szűrőt, ügyelve arra, hogy a gombócok ne érjenek a vízbe. Lefedjük, és kb. 20 perc alatt puhára pároljuk (a tetőt közben ne vegyük le, mert összeesik a gombóc, és „szappanos” lesz).
Áfonyás kalácspuding
Elkészítés: 50 perc
Nehézségi fok: I
Hozzávalók (4 adag):
50 dkg kalács
5 tojás
10 dkg cukor egy csipet só
300 ml tej
300 ml tejszín
1/2 vaníliarúd
20 dkg áfonya
Elkészítés: A kalácsot felszeleteljük, és enyhén megpirítjuk, majd egy tűzálló tálba rendezzük. A tojást a cukorral és a sóval habosra verjük. A tejet és a tejszínt összeforraljuk vaníliarúddal és a kikapart magjaival, majd félig kihűtjük. Akkor folyamatos keverés mellett a felvert tojáshoz öntjük, majd meglocsoljuk vele az előkészített kalácsszeleteket. 15 percet várunk, hogy a kalács beszívja a tojásos masszát. A gyümölcsöt a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 35 percig sütjük (az a lényeg, hogy ne maradjon alatta folyadék). Frissen tálaljuk.
Málnás-vaníliás pohárkém
Hozzávalók (2 adag):
1 zacskó update vaníliás hideg krémpor
175 ml víz
20 dkg málna
2 dkg (kb. 2 db)
Update bébipiskóta
1 ek lovely sweet édesítőszer
Elkészítés: A vaníliás hideg krémport 175 ml vízzel kikeverjük. Egy lábasban a málnát és az édesítőszert felmelegítjük, a babapiskótát felszeleteljük, majd tejbe mártjuk. 2 pohárba rétegezzük a babapiskótát, a vaníliás krémet és a málnapürét, majd hűtőbe tesszük 1 órára. 1 adag 22,2 g szénhidrátot tartalmaz.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata