<p>Az élelmiszerek csomagolásán általában megtaláljuk a E-számokat, ezektől az emberek többsége tart. Pedig nem is olyan ördögtől valók ezek az adalékanyagok. </p>
Rendszeresen ellenőrzik
A napokban közzétett kutatás szerint csak az emberek fele tudja, hogy mi is az az E-szám a csomagolásokon. Jó hír, hogy az összes E-szám biztonsággal használható, mivel ezek eredetileg az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai. Ez azt jelenti, hogy minden, ilyen számmal ellátott anyagot időnként ellenőriznek, és ha kell kitiltják az ételekből. Sokan azt gondolják, hogy ezeket a számokat jobb elkerülni, pedig nem is gondolnánk, hogy például a vitaminok is be vannak sorolva ebbe a rendszerbe. Persze nem kell megjegyeznünk a több száz kódot és az ahhoz tartozó anyagot, de jó ha tudjuk, hogy ezek többsége semmiféle problémát nem okoz a szervezetben.
Nem mindig jelölik
Vannak termékek, amelyeken szinte csak E-számokat látunk, más termékeken ehelyett kiírják a néha értelmezhetetlen adalékanyagok nevét. Például ha egy tejszínkészítménybe karragént tesznek, akkor a csomagoláson található címkére vagy a „sűrítőanyag: karragén” vagy „sűrítőanyag: E407” feliratot kell kiírni. Tehát a lényeg, hogy fel kell tüntetni, vagy a számával, vagy teljes nevén kiírva. Pont ezért nem kell megijednünk, ha sok-sok E-számot látunk a csomagoláson, hiszen lehet, hogy ezek nagy része természetes adalékanyag.
Adalék az adalékban?
A Tudatos Vásárló szerint vannak olyan adalékanyagok, amelyek egy másik adalékanyagot is tartalmaznak, a könnyebb felhasználás miatt. Az ilyen úgynevezett összetett adalékanyagokat nem is mindig kell feltüntetni, csak akkor, ha a végtermékre is hatással van, például beszínezi a joghurtot, illetve ha az adalékanyagot tartalmazó összetevő aránya meghaladja a 25 százalékot. Erre jó példa a pizzán a szalámi, mivel az abban előforduló nátrium-nitritet (E250) nem tüntetik fel a címkén, mivel a szalámi nem haladja meg a teljes pizza 25 százalékát. Ez nem azt jelenti, hogy bármilyen anyagot kihagyhatnak az összetevők listájáról, mivel itt is szabályzat köti meg a cégek kezét.
Kockázat
E173 – Alumínium
E174 – Ezüst
E315 – C-vitamin természetben nem létező fajtája
Allergia
E380 – Citromsavó, ammónium-citrát
E410 – Szentjánoskenyérmag-liszt, LBG
E203 – Kalcium-szorbát
E211 – Nátrium-benzoát
Természetes anyagok
E967 – Nyírfacukor
E500 – Szóda-bikarbóna
E960 – Sztívia
E306 – E-vitamin
E101 – B2-vitamin
E330 – Citromsav
E260 – Ecetsav
E150a – Karamell
E330 – Citromsav
Segít a TVE-szám kereső
Már egy okostelefonra letölthető applikáció is segít eligazodni az E-számok között. Akár internetkapcsolat nélkül is megkereshetjük az adott kódot, a rendszer pedig megmutatja, hogy pontosan milyen vegyületről van szó. Megmutatja többek között, hogy allergiás reakciót kivált-e az anyag, hogy csecsemőknek adható-e, illetve hogy melyiket állítják elő génmódosítással.
Tudta?
Egyes adalékanyagoknál van egy úgynevezett napi elfogadható beviteli érték, amelyen belül biztonságosan fogyasztható. Ennek rövidítése az ADI, amelyet a csomagolásokon is megtalálunk.