<p>Manapság trendinek számít friss, nyers zöldségekből és gyümölcsökből salátákat, turmixokat készíteni, van azonban néhány olyan zöldség, amelyeket jobb nem nyersen megenni.</p>
Forrás: Wikipédia
Főzve, sütve isteni, de nyersen fogyasztva gyomorproblémákat okozhat, a burgonyában lévő szolanin nevű alkaloida miatt. Ez közvetlenül a héj alatt koncentrálódik, ráadásul hőkezelés nélkül rettentő nehéz megemészteni a túl sok keményítő miatt.
A nyers, éretlen, vagy félig érett zöldségben szintén nagy mennyiségű szolanin van, amely nagy mennyiségben mérgező. A szolanin keserűvé is teszi a nyers padlizsánt. Sülve, főve viszont egészséges, sok tápanyag van benne.
A zöld és sárga babból akár egy maréknyi is veszélyes lehet nyersen. Nemcsak mérgezést, de sokkot is kaphat tőle a szervezetünk. Bármit főzünk belőle, legalább tíz perc hőkezelés szükséges ahhoz, hogy a veszélyes anyag lebomoljon. A vajbabot is főzni kell!
Gyomorproblémákat és bélgörcsöket okozhat a nyers rebarbara. Mérgezést szerencsére csak nagy mennyiség elfogyasztása okozhat.