Aktuális

Gasztroforradalom: Rántva is finom az uborka és a Túró Rudi

R.K.

Létrehozva: 2018.09.07.

Valóságos gasztroforradalom zajlik Magyarországon. A klasszikus rántott húst talán sosem unjuk meg, de nem árt kísérletezni, mert izgalmas ízek születhetnek. Tatai Róbert séf imádja a panírt, még kocsonyát is ki tud rántani.

Nem is gondolnánk, mennyi mindent be lehet panírozni, hogy az étel abszolút ízletes marad. Könnyen válhat főfogás a kovászos uborkából vagy a Túró Rudiból, ami elsőre meglepő, de ha vesszük a bátorságot és bepanírozzuk őket, egy rendkívül különleges ízvilágot ismerhetünk meg.

A TV2 Séfek séfe című főzőműsorának győztese, a 25 éves Tatai Róbert úttörője a rántott ételeknek, fantáziája határtalan, ha lisztbe, tojásba, morzsába forgat valamit. A Borsnak ízelítőt adott lenyűgöző kreativitásából. Róbert elsőként a kovászos uborkával indított: a félbevágott uborkákról a levet leitatta, rizslisztbe panírozta, majd jöhetett a tojásfehérje. A klasszikus zsemlemorzsát ezúttal összetört kukoricapehellyel és lepirított tökmaggal helyettesítette. Csak egyszer panírozta be, majd mangalicazsírban kisütötte, végül mártogatóssal tálalta. – Nagyon különleges az íze! De a harapásnál vigyázni kell, mert rettentően forró! – figyelmeztet Róbert.

A séf a Túró Rudit is megcsavarta: a lehűtött édességeket palacsintaszerű tésztába mártotta, majd kekszmorzsába forgatta. Ezt kétszer ismételte meg. A rudakat forró olajban, 170-180 fokon kell kisütni, úgy lesz az igazi. – Nagyon finomak lettek, egy igazi különlegesség. Ha tehetném, és nem törődnék a súlyommal, minden nap meg tudnám enni – mosolygott Róbert.

– Egy igazi magyar ember szerintem egy hetet sem bír ki anélkül, hogy valamilyen rántott dolgot meg ne kívánna. A rántott hús az igazi klasszikus, de persze a sajtot, a karfiolt, és a többi tökfélét is imádjuk bepanírozva – mondja a séf. A Street Food-láz néhány éve a magyar konyhát is meghódította, ennek köszönhető, hogy egyre több étel bepanírozásával próbálkoznak a vállalkozó szelleműek. – Gyakorlatilag mindent bepanírozható a megfelelő technikával, a külföldiek pedig csodálják a kreativitásunkat, és imádják is a panír ízét – teszi hozzá Róbert, aki már szusit, kocsonyát és körömpörköltet is készített rántva.

Innen ered a panír

A panírozással Bizáncban próbálkoztak meg először, majd a mai Spanyolország területén kezdte meg hódító útját, ahol máig is andalúz szeletként ismerik. Az olaszok milánói szeletként emlegetik, végül Bécsben is megismerték Radetzky osztrák marsall által. A liszt-tojás-morzsa hármas egyvelege onnan jutott el hazánkba is.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek