Forrás: Thinkstock
A birsalma energiatartalma alacsony, jól lebomló szénhidrátot, A-, B3-, B6-, Bg-, C- és P-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot és nátriumot tartalmaz. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában. Fanyar ízét a csersav okozza. Magas pektintartalma fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat, enyhíti az ízületi fájdalmakat, a reuma, köszvény tüneteit. Héjában és magjában lévő rostok elősegítik az anyagcserét, székrekedés és hasmenés esetén is segítenek, nyáktartalma bevonja, nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. Régóta alkalmazzák szemgyulladás, repedezett bőr, mellbimbógyulladás, égési sebek, aranyér, skorbut, vérzékenység, reuma, női görcsök ellen. Normalizálja a vérnyomást, a koleszterint, és a szívműködést. Elődeink a birs magvainak nyákká főzött levét tartották a leghatékonyabbnak.