Forrás: THINKSTOCK
Most érdemes vírusölő, immunrendszert stimuláló köhögéscsillapító, nyákoldó gyógynövényes lándzsásútifű-szirupot készíteni. Több módszer ismert.
Szirup készítése rétegzéssel: egy üveg aljára ujjnyi vastagon – megmosott, egycentisre vágott – friss útifűleveleket teszünk, erre ugyanolyan vastagságban cukrot, addig rétegezve, amíg az üveg meg nem telik. Két hétig ablakban (napra téve) állni hagyjuk, naponta megrázzuk. Leszűrve napi 1-3 evőkanállal ihatunk belőle.
Forrázással: 5 dkg gyógynövényt (lehet szárított) 5 dl vízzel leforrázzuk, lefedve félórát állni hagyjuk, majd átszűrjük. 1 kiló cukorból 5 dl vízzel sűrű szirupot főzünk. A tűzről levéve elkeverjük az átszűrt lével. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére 10-15 csepp echinaceatinktúrát cseppentünk, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.