<p>A kora ősz kellemes időt, simogató napsugarakat tartogat számunkra – ráadásul ezek a napok a legalkalmasabbak a bográcsozásra is: már nincs túl meleg hozzá, hogy a tűz mellett tevékenykedjünk, de még a kerti asztalnál üldögélve sem fogunk fázni.</p>
Tepertőkrémes pirítós
Elkészítés: 20 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg tepertő * 1 fej vöröshagyma * 4 ek zsír * 1 tk pirospaprika * 1 kk őrölt bors * 1 tk mustár * 1 dl tejföl * személyenként 2 szelet pirítós vagy sós keksz
Elkészítés: a felolvasztott zsíron aranybarnára pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát. Az összes hozzávalót a zsírral és a pirított hagymával együtt egy robotgépbe tesszük, és homogén masszát készítünk belőle. Kanalazzuk a krémet jól zárható dobozba, és néhány napon belül használjuk el.
Pincepörkölt
Elkészítés: 2 óra
Nehézség: * *
Hozzávalók (8 adag):
60 dkg sertéscsülök * 1 kg sertéslapocka * 2 kg krumpli * 3 fej vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * 4 nagy paradicsom * 4 tv paprika * 5 dkg zsír * 1 ek só * 1 ek fűszerpaprika * 1 tk őrölt bors * 1 tk őrölt kömény * 4 babérlevél * 1 l száraz vörösbor
Elkészítés: a húsokat nagy kockákra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és feldaraboljuk. A zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát is mellédobjuk, és beleszórjuk a fűszereket, és kevergetve addig hevítjük, míg illatozni kezd. Belekeverjük a feldarabolt húsokat, és kevergetve fehéredésig pirítjuk, míg egy kis levet enged. Akkor ráöntünk egy liter bort, elkeverjük, és elforraljuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon. Megsózzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és elkezdjük főzni. Mikor a hús félig megpuhult, beletesszük a krumplit és a feldarabolt paprikát és paradicsomot, és készre főzzük. Ropogós parasztkenyérrel tálaljuk – tunkolni kötelező!
Burgonyacurry
Elkészítés: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag):
1 kg krumpli * 1 sárgarépa * 2 fej vöröshagyma * 1 piros, 1 sárga és 1 zöld kaliforniai paprika * 1 ek kókuszzsír * 2 tk vörös currypaszta * 1 kk római kömény * 1 kk koriander * 2 babérlevél * 1 tk só
Elkészítés: a burgonyát és a sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A kókuszzsíron megpirítjuk a kockára vágott hagymát, hozzákeverjük a fűszereket, és kevergetve addig pirítjuk, míg illatozni kezd. Hozzákeverjük a krumplit és a répát, megsózzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön puhára főzzük. A főzés vége előtt keverjük hozzá a nagy kockákra vágott kaliforniai paprikát is.