Aktuális

Mennyit drágul a csirkehús?

Hu-Zo

Létrehozva: 2018.09.01.

Úgy fest elkerülhetetlen a baromfihús drágulása: a szakemberek szerint az okok között szerepel a sertéspestis, amely miatt nagy mennyiségű sertéshús tűnik el a polcokról.

Ki ennyit, ki annyit mond, ha arról kérdezik, mekkora áremelkedés várható a közeljövőben a húspiacon. Számítson arra, hogy a vasárnapi húsleves többe kerül majd.

Az egy főre jutó sertés és baromfi fogyasztásának alakulása Magyarországon:

2004-ben

Sertés: 25,9kg
Baromfi: 27,7kg

2016-ban

Sertés: 29,3kg
Baromfi: 30,0kg

– Szerintünk a 10 százalékos emelés lenne az indokolt – kezdte a Borsnak dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója. – Ezt elsősorban a takarmány és a takarmány kiegészítők drágulása, valamint az élő munka növekvő bérköltsége teszi indokolttá. Ahhoz, hogy az ágazatban dolgozókat meg lehessen tartani, a jövedelmüket emelni kell – magyarázta a szakember, aki úgy látja, a sertéshúsra ugyanez a sors vár.

– Azt gondolom, mivel a takarmány ára nem csak a baromfinál kerül többe, előbb-utóbb a sertéseknél is hasonló áremelkedés várható. Sőt, mivel a sertéspestis egyre több országban jelent gondot, a keresleti oldal hiánya árfelhajtó. Az ár nem egyik napról a másikra fog változni, mivel a kereskedelmi láncok szerződése a beszállítókkal más és más határidőre vonatkozik – mondta a szakember.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek