Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)
Aki rendszeresen fogyaszt tejtermékeket, kisebb a kockázata, hogy szívbetegségek alakuljanak ki nála. Egy több évet átfogó, nagyszabású nemzetközi kutatás először bizonyította az összefüggést a tej szívre gyakorolt jótékony hatásáról.
A The Lancet című brit orvosi folyóiratban publikált vizsgálatban 21 ország lakosainak adatait dolgozták fel, egész pontosan 136 384 ember mutatóit elemezték, akiknek az életkora 35–70 év között volt. Mindenkit legalább kilenc évig figyeltek, ezalatt 6796-an haltak meg közülük, és 5855 páciensnél állapítottak meg súlyos szív- és érrendszeri betegséget.
Az elemzésből kiderült: csökkent a szívbetegségek és a halálozások száma azoknál, akik naponta három adag – akár zsíros – tejet vagy valamilyen tejterméket fogyasztottak azokhoz képest, akik kevesebb mint napi fél adag tejterméket vettek magukhoz. Egy adag egy pohár tejnek, egy doboz joghurtnak, egy 15 grammos sajtszeletnek vagy egy teáskanálnyi vajnak felelt meg a vizsgálatban.
A résztvevőket négy csoportba osztották: azokra, akik egyáltalán nem fogyasztanak tejből készült ételt, akik napi egy adagnál kevesebbet, akik napi egy-két adagot és végül akik napi két adagnál többet fogyasztanak. A tejterméket nem fogyasztókhoz képest a nagy fogyasztású csoportban mind a halálozási arány, mind a szív- és érrendszeri halálozások aránya jóval mérsékeltebb volt, de ritkább volt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke előfordulása is.
Az orvosok eddig főként az alacsony zsírtartalmú vagy a zsírtalan tejtermékek fogyasztását ajánlották, a vizsgálat alapján azonban úgy tűnik, hogy valamennyi telített zsír egészséges.