Forrás: Pixabay illusztráció
A mediterrán ételek harminchárom százalékkal, azaz egyharmaddal csökkenthetik a depresszió kockázatát – derült ki egy új kutatásból.
A londoni egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a különböző étrendek milyen hatással vannak az emberek mentális egészségére, és arra jöttek rá, hogy a változatos zöldségeket, gyümölcsöket és halakat tartalmazó ételek jelentősen csökkentik a depresszióra való hajlamot.
A kutatás során negyvenegy, már korábban közzétett tanulmányt vizsgáltak, kapcsolatot keresve a táplálkozás és a mentális betegségek kialakulása közöt. A felmérésben 32,908 felnőttet kérdeztek meg világszerte, és az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy a szegény, egészségtelen táplálkozás jócskán megnöveli a depresszió kialakulásának kockázatát. Ez persze eddig is sejthető volt, arra viszont a kutatók sem számítottak, hogy ezzel egyidőben a mediterrán ételek kiemelkedően magas pozitív hatását fedezik majd fel.
– Az új bizonyítékok arra utalnak, hogy az agy és a bél kapcsolata kulcsfontosságú szerepet játszik a mentális egészségben, és hogy ezt gasztrointesztinális baktériumok modulálják, melyet mi maguk is befolyásolhatunk étrendünkkel – mondta a kutatás vezetője Dr. Lassale.
(via DailyMail)