Forrás: Nébih
Július elseje és augusztus huszadika között 5659 létesítményt ellenőriztek és több mint 25 millió forint bírságot szabtak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szakemberei – közölte a hivatal.
Ezúttal kiemelt figyelem irányult a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokra, a grilltermékekre, a fagylaltokra és a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre.
Az 5659 létesítmény közül 2695 volt vendéglátóhely, 633 élelmiszer-előállító, 2331 élelmiszer-kereskedelmi egység, 607 jelentős rendezvényre kitelepült vendéglátó egység és 6 főző- és 3 gyermektábor ellátásáért felelős tálalókonyha.
Az ellenőrzések során a hiányosságok – az előfordulás gyakoriságának sorrendjében – a higiéniai feltételekkel, a forgalmazott termékek minőségével, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, a nyomon követhetőséggel és a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatban fordultak elő.
Az eredmény: 185 figyelmeztetés, 29 esetben tevékenység korlátozása. Bírságot 303 esetben szabott ki a hatóság, melynek összege meghaladja a 25 milliós forintot.