Aktuális

Emelkedik az ápolási díj - Enikő otthon maradhat beteg kisfiával

Bors

Létrehozva: 2018.10.12.

Belegondolni sem könnyű, milyen helyzetben vannak azok az édesanyák, akiknek egész napjukat gyermekük ápolásával kell tölteniük. Gaál Enikő nem panaszkodik, csak tényként sorolja a Borsnak:

– Gergely fiam sajnos koraszülöttként a legsúlyosabb agyvérzésen esett át. Emiatt egész nap felügyeletre és ápolásra szorul – mondta az édesanya, aki tanárnak készült, de sajnos világossá vált számára, hogy beszélni sem tudó fia mellett nem fog tudni katedrára állni, hiszen Gergő ellátása a teljes napját kitölti. S bizony meg kell említeni, Enikőéknek is szükségük van minden forintra: az asszony nagycsaládos, összesen négy gyermeke van. Az édesanya nagy dilemmában volt: visszamenjen dolgozni, pénzt keresni? Vagy ne menjen, mert nem hagyhatja másra a fiát?

Nos, Enikő és számos sorstársa most segítséget kap: 2019-től ugyanis – mint azt Novák Katalin  család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tegnap bejelentette – emelkedik a gyermekek után já­ró ápolási díj összege. A szerdai kormánydöntés értelmében jövő januártól ugyanis az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő.

– Az emelés folytatódik a kö­vetkező években is, a cél az, hogy 2022-re – három lépésben – a gyermekek otthon gondozási díja (GYOD) elérje az akkori minimálbér összegét – mondta No­vák Katalin. Azok a családok pedig, akik több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű támogatásban részesülnek.

A családügyi államtitkár közölte azt is, azoknál a családoknál is emelkedik az ápolási díj, ahol nem a gyermekek jogán kapják ezt a jogosultságot. Ez esetben az ápolási díjat – szintén a jövő évtől – 15 százalékkal emelik, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben to­vábbi öt-öt-öt százalékkal lesz magasabb ez az összeg. 

– Így azok, akik nem a gyermekükről gondoskodnak, de ápolási díjra jogosultak, 2022-re 30 százalékkal nagyobb összeget fognak kapni, mint jelenleg – mondta az államtitkár.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek