Biztos önökkel is előfordult már, hogy annyira megkívántak egy ételt, hogy hozzá kellett hangolni az egész menüt. Nos, így vagyok én a káposztás kockával: bármikor, bármilyen mennyiségben jöhet, de ebben az októberre hangolt menüben kacsamellel, a sütőtökleves után és a túrós palacsinta előtt egyszerűen isteni.
Leves
Hozzávalók (4 adag):
1 kg parázstök
2 dl tejszín és tejszínhab a tálaláshoz
2 ek finomliszt
3 cm friss gyömbér
1 hagyma
½ kk őrölt fehér bors, só
5 dkg vaj
Elkészítés (40 perc): A tököt feldaraboljuk, és 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük. Lehántjuk a héját, és a belsejét a vajon lepirítjuk, majd felengedjük vízzel, beletesszük az egész hagymát és főzzük. Közben megsózzuk, borsozzuk, és belereszelünk kb. 3 cm-es darab friss gyömbért. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, és behabarjuk vele a levest. Kiforraljuk, majd kidobjuk belőle a megfőtt hagymát, és simára turmixoljuk. Tálaláskor alákeverünk egy kevés tejszínhabot, amitől még bársonyosabbá válik. Megszórhatjuk egy kevés pirított tökmaggal is.
Főétel
Hozzávalók (4 adag):
4 bőrös kacsamell
1 tk só
1 tk durvára őrölt rózsabors
Elkészítés (60 perc): A kacsamellen ellenőrizzük, hogy nem maradtak-e a bőrében tolltokok, ha igen, kihúzzuk, a húst lehártyázzuk. Egy éles késsel beirdaljuk a bőrét, sózzuk, és megszórjuk rózsaborssal. Egy száraz serpenyőt felforrósítunk, a bőrével lefelé belefektetjük a kacsamelleket, és kisütjük a zsírját. Ha már szép ropogós a bőre, leöntjük a felesleges zsírt, és megfordítjuk a húst: a másik oldalát is átsütjük. Ha elkészült, egy sütőpapírral bélelt tálba fektetjük a kacsamelleket, bőrükkel felfelé, és 150 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük – így érjük el a szép rózsaszín kész állagot. Sütés után lefedve pihentessük a húst 20 percig (ilyenkor a rostok összehúzódnak, és ezzel együtt visszahúzódnak a hús nedvei is, ettől lesz puha és szaftos). Fél centi vastag szeletekre vágva tálaljuk.
Köret
Hozzávalók (6 adag):
1 kg fehér káposzta
1 ek cukor
1 tk só
1 kk őrölt kömény
1 kk őrölt fekete bors
5 ek olaj
50 dkg száraz kockatészta
Elkészítés (60 perc): A káposzta külső leveleit lehántjuk, kettévágjuk, torzsáját kivágjuk, majd almareszelőn finomra reszeljük. Az olajon megolvasztjuk a cukrot, hagyjuk, hogy enyhén karamellizálódjon, és hozzákeverjük a káposztát. Megsózzuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk, majd aranyszínűre pirítjuk. Köménnyel és őrölt borssal ízesítjük. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a párolt káposztával. Egy tűzálló tálba vagy serpenyőbe tesszük, és kicsit megpirítjuk a sütőben. TIPP: Ha nem a kacsa mellé készül, kínálhatjuk porcukorral, a húsimádóknak pedig ropogósra sült baconnel.
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
2 nagy, savanykás alma
1 kk kakukkfű
2 kanál kacsazsír
Elkészítés (10 perc): Az almákat vágjuk 1 cm vastag szeletekre, és süssük át őket a kacsamell zsírjában – közben szórjuk meg egy kis kakukkfűvel.
Desszert
Hozzávalók (4 adag):
3 nagy tojás
4 púpozott ek cukor
12 púpozott ek liszt
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só
½ dl olaj
½ l tej
A töltelékhez:
25 dkg túró
20 dkg tejföl
10 dkg cukor
1 citrom héja és leve
Az öntethez:
35 dkg tejföl
10 dkg cukor
1 tojás
1 citrom héja és leve
Elkészítés (60 perc): A tojásokat lazán felverjük, majd a cukorral habosra keverjük. Közben hozzáadjuk a sót és a vaníliakivonatot is. Keverés közben kanalanként szórjuk bele a lisztet, végül a tejet, és simára kidolgozzuk a tésztát. Húsz percig pihentetjük, majd 15 db nagy palacsintát sütünk belőle. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, megtöltjük vele a palacsintákat, és feltekerjük, majd tűzálló tálba halmozzuk őket. A tejfölt kikeverjük a cukorral, a citrom héjával és levével, majd a tojással, és a palacsintákra öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Melegen tálaljuk.
Diétás tipp
Hozzávalók (4 adag):
2 nagy alma
20 dkg túró
10 dkg tejföl
2 ek méz
1 kk fahéj
Elkészítés (30 perc): Az almákat vágjuk kockákra, és 180 fokos sütőben süssük meg. A többi hozzávalóból keverjünk laza túrókrémet. A sült almával rétegezve adagoljuk poharakba, és hűtsük ki.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (60 dkg):
50 dkg finomliszt
4 nagy tojás
1 tk só
2 ek langyos víz
Elkészítés (60 perc): A lisztet átszitáljuk, és a sodródeszka (vagy letisztított konyhapult) közepére halmozzuk. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe ütjük bele a tojásokat, és szórjuk a sót, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
Ha túl kemény, evőkanalanként adjuk hozzá a vizet – de nagyon keveset, mert ha ragacsos lesz, nem lehet kinyújtani. Legalább 10 percig gyúrjuk-hajtogatjuk, hogy teljesen csomómentes, homogén, rugalmas tésztát kapjunk. A tésztából két gombócot formázunk, majd félóráig letakarva hagyjuk pihenni.
Egyenként, lisztezett felületen nyújtjuk ki a gombócokat, kb. 1,5 mm vastagra. Az így kapott tésztalapokat feltekerjük, és éles késsel 1 cm vastag csíkokra vágjuk. Azonnal rázzuk szét a széles metéltet, kissé lisztezzük át, és rövid ideig szikkasszuk.
Sós, lobogó vízben főzzük ki, és tetszés szerint választott feltéttel kínáljuk. Ez egy kiváló alaptészta, készíthetünk belőle kocka tésztát, lebbencset vagy megfelelő eszközökkel spagettit is.