Ahogy szürkülnek a napok, egyre fontosabb, hogy tudatosan csempésszünk színeket az életünkbe – például őszi zöldségekkel, mint a cékla vagy a sütőtök. De a rácponty „ágya”, a paradicsomos-paprikás burgonya látványa is melegséggel tölt el, nem beszélve a nyarat idéző illatáról…
Forrás: Thinkstock
Leves:
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók (8 adag):
500 g csontos marhalábszár
2 nagy sárgarépa
5 közepes krumpli
2 közepes cékla
1 kis fej fehérkáposzta
1 nagy fej hagyma
felaprított zöldpetrezselyem és kapor
só, babér, fekete bors
kevés olaj
zsíros tejföl a tálaláshoz
Elkészítés: A marhalábszárat 2 liter vízben a sóval, a babérlevéllel és a fekete borssal együtt feltesszük főni. Az első forrásnál leszedjük a habját (mint minden húslevesnél). Mikor a hús megpuhult, kivesszük és félretesszük. Átszűrjük a levest, majd újra felforraljuk, és a forrásban lévő alaplébe dobáljuk bele a megtisztított, feldarabolt zöldségeket. Fordítsunk gondot a zöldségdarabkák méretére és formájára: nemcsak finomnak, esztétikusnak is kell lennie a levesünknek!
A felhasznált cékla mérete sem másodlagos: a közepes méretű daraboknak a legintenzívebb a színe, ezért ilyet érdemes választani a csodás, bíborszínű leveshez. Míg a zöldségek főnek, a hagymát egészen apróra vágjuk, és kevés olajon barnára pirítjuk – így adjuk a kész leveshez, a zöldpetrezselyemmel és a kaporral együtt. Beletesszük a lehártyázott, kockákra vágott marhahúst is. A tányéron egy-egy evőkanál zsíros tejfölt adunk hozzá. Másnapra még finomabb!
Főétel:
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók (4 adag):
1 közepes méretű (kb. 1 kg) ponty
1 kg krumpli
2 fej hagyma
100 g gyufaszál méretűre aprított füstölt szalonna
2 zöldpaprika
4 paradicsom
350 g zsíros tejföl
1 tojássárgája
1 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt pirospaprika
Elkészítés: Félig főzzük meg a krumplit sós vízben, majd húzzuk le a héját és vágjuk karikára. A szalonnát egy serpenyőben olvasszuk ki, a zsírt öntsük át egy tűzálló tálba, a szalonnát tegyük félre. A kizsírozott edénybe fektessük bele a krumplit, majd rétegezzük rá a felkarikázott paprikát, paradicsomot és a hagymát. Szórjuk a tetejére a szalonnadarabkákat, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A megtisztított halat sózzuk be, majd fektessük a zöldségek tetejére. A tejfölt keverjük simára a tojássárgájával és a zúzott fokhagymával, majd öntsük a halra. Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük egy órát fedő nélkül, míg a hal megpuhul, és a tejföl aranybarnára sül a tetején. Tálalás előtt szórjuk meg őrölt pirospaprikával.
Desszert
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók (12 szelet):
200 ml tej
4 tojás
250 g liszt
250 g porcukor
1 sütőpor
100 g vaj
Ízlés szerint:
mazsola
reszelt citromhéj
kakaó
A tetejére:
vaníliás porcukor
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral, majd a vajjal habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ízlés szerint keverhetünk bele egy maréknyi mazsolát vagy egy citrom lereszelt héját. Ez eddig egy sima kuglóftészta. Ha márványosra szeretnénk, a fele tésztába 1 evőkanál jó minőségű kakaót leverünk, és a kétféle tésztát váltakozva egy kuglófformába kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig, tűpróbáig sütjük. Amikor kihűl, megszórjuk porcukorral.
FIGYELMEZTETÉS! Ha fém sütőformát használunk, azonnal ki kell fordítani belőle a kuglófot, amint kivettük a sütőből: a fém hűlés közben elkezd zsugorodni, így ha nem vagyunk elég gyorsak, beleszorul, és csak darabokban tudjuk majd kiszedni.
TIPP: Ha nagyon finom márványkuglófot szeretnénk, a tészta egyik feléhez keverjünk 100 g olvasztott fehér csokoládét, a másik feléhez pedig feketét.