Aktuális

Legyen szabad a vasárnap délelőtt - ebéd a hűtőből

Bors

Létrehozva: 2018.10.13.

<p>Nagyon jó dolog vasárnap délben együtt ülni az asztalhoz, de ez leggyakrabban egy konyhában töltött délelőttöt feltételez. Most olyan recepteket válogattam, amelyeket este elő lehet készíteni, így a hűtőből kerülhetnek a sütőbe – lehetővé téve például egy délelőtti, kellemes sétát az színesedő erdőben.</p>

Leves

Vöröslencse-krémleves

Elkészítés: 45 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók (6 adag):

30 dkg vöröslencse * 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma * 1 közepes, kockára vágott sárgarépa * 1 gerezd zúzott fokhagyma * 10 dkg apróra vágott zellergyökér * 6 púpozott ek. árpapehely * 1 ek kukoricaliszt * 2 ek olaj * 1 tk sárga currypor * 1 kk római kömény * só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint * apróra vágott zöldpetrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés: Egy lábosban melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg benne a hagymát, a fokhagymát és a zellert. Kb. 5 perc után keverjük hozzá a curryport, a köményt és a kukoricalisztet, és pirítsuk együtt még néhány percig, míg a curry illatozni kezd, a liszt pedig aranybarnás színt kap. A lencsét öblítsük le (a vörös lencsét nem szükséges áztatni), és a répával együtt adjuk a hagymás-fűszeres keverékhez, jól keverjük át, és engedjük fel annyi vízzel, hogy 2 cm magasan ellepje. Forraljuk fel, majd főzzük kis lángon 15 percig, akkor szórjuk bele az árpapelyhet is. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet, és időnként átkeverve főzzük további 10 percig, míg az árpa megpuhul. Zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk. Nagyon sűrű, igazi őszi leves – illik hozzá a tejföl is, érdemes egy-egy teáskanállal tenni a tányérba.

Főétel

Lasagne

Elkészítés: 1 óra 40 perc

Nehézségi fok:  * * *

Hozzávalók (6 adag):

A tésztához: 20 dkg lasagnetészta * 10 dkg  félkemény sajt reszelve

A mártáshoz: 50 dkg sűrített paradicsom * 1 közepes fej vöröshagyma * 1 kis sárgarépa * 1 kis zeller * 30 dkg darált hús, sertés és marha keveréke * só, bors * 1 babérlevél * 1 marék friss bazsalikom * 1 szál rozmaring * 2 ek olívaolaj * 3 dl víz

A besamelhez: 5 dkg vaj * 3 ek. finomliszt * ½  l tej * só * csipetnyi őrölt szerecsendió

Elkészítés: A hagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát és a zellerszárat lereszeljük. Egy magas falú serpenyőben az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket is, és 4-5 percig együtt sütjük. Ebbe kerül bele a darált hús, amellyel további 6-7 percig pirítjuk, majd megsózzuk-borsozzuk a keveréket. Belekeverjük a paradicsompürét, öntünk alá vizet, hogy ellepje, mellé­dobjuk a babérlevelet, a rozmaringot, és lefedve, lassú tűzön puhára főzzük – ez kb. 1 órát vesz igénybe, akkor jó, ha a zöldségek krémesen puhára főnek benne. Kivesszük a babérlevelet, és beletesszük a zöldfűszereket, majd lefedve félretesszük. A besamelhez egy lábasban felolvasztjuk a vajat, megszórjuk a liszttel, és fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük a sóval és a szerecsendióval, majd a tűzről levéve, lassan, folyamatosan kevergetve felöntjük a tejjel, és közepesen sűrű mártást főzünk belőle. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy hőálló edény (20x25 cm-es) aljára először egy réteg paradicsomos mártást teszünk, amit befedünk tésztalapokkal. Újra egy réteg mártás következik, és addig folytatjuk a rétegezést, míg a hozzávalók el nem fogynak – a legfelső réteg a mártás legyen. A tetejére simítjuk a besamelt, majd beszórjuk reszelt sajttal, és 35-40 perc alatt készre sütjük.

Köret

Kevert saláta

Elkészítés: 15 perc

Nehézség: * *    

Hozzávalók (4 adag):

15 dkg bébispenót * 1 savanykás alma * 5 dkg aszalt áfonya * 5 dkg dió * 4 ek olívaolaj * 1 kk só

Elkészítés: A spenótot megmossuk, leszárítjuk, az almát vékony gerezdekre vágjuk, majd a hozzávalókat összekeverjük, megsózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal.

Kímélő megoldás

Vegetáriánus töltött tök

Elkészítés: 1 óra

Nehézség:  * *

Hozzávalók (4 adag):

1,5 kg sütőtök * 15 dkg főtt vadrizs * 10 dkg gomba * 1 kis fej hagyma * 5 dkg csemege kukorica * 1 ek olaj * 1 tojás * 1 tk só * 1 kk őrölt bors

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát enyhén megpirítjuk az olajon, majd hozzákeverjük a lereszelt gombát, és kevergetve együtt sütjük kb. 15 percig – míg a gomba is elkezd pirulni. Közben megsózzuk és megszórjuk őrölt borssal. 

A sü­­tőtököt kivájjuk, a sütőt előmelegítjük 190 fokra. A gombához hozzákeverjük a főtt vadrizst és a kukoricát, a tojást, majd megtöltjük vele a tököt, és az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. 

Desszert

Diós tarte

Elkészítés: 55 perc

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (12 szelet):

25 dkg omlós tészta * 1 ek porcukor * 4 nagy tojás * 20 dkg világos barna cukor * 10 dkg vaj * 20 dkg darált pekándió * 2 ek liszt * 2 ek tej * 1 ek whisky * kb. 30 darab felezett pekándió a tetejére * kristánycukor a beszóráshoz

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy 20x25 cm-es tepsit vagy 12 db kis piteformát kenjünk ki vajjal, szórjuk ki a porcukorral, majd béleljük ki a tésztával úgy, hogy legalább 4 cm magas pereme legyen. A töltelékhez keverjük simára a barna cukrot a vajjal, a tojásokkal, a liszttel, a darált pekándióval és a tejjel, végül adjuk hozzá a masszához a whiskyt. A diós masszát simítsuk az előkészített tésztába. A tetejét borítsuk be felezett pekándió-darabokkal, majd szórjuk meg kristálycukorral. 

Az előmelegített sütőben süssük 30 percig. Teljesen kihűtve tálaljuk, adható hozzá szeletenként egy-egy gombóc vaníliafagylalt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek