A világon több millió ember nyúl reggelente a különböző pelyhek és müzlik után, mert finomak, egyben egészségesek. Vagy mégsem?
Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)
Ön méri, hogy saját magának, vagy a gyermekének hány gramm reggelizőpelyhet tálal fel? Ugye, hogy nem! Ebből indul ki a legnagyobb hiba.
Hét evőkanál a limit
Ezekben a termékekben igaz, hogy sok a szervezet számára egyébként fontos táplálék, például a zab, de ne feledjük el, hogy hasonlóan sok ezekben az ételekben a cukor is. A Daily Mail szerint az emberek 88 százaléka többet eszik ezekből az ételekből a megengedett 30 grammnál – ami körülbelül hét evőkanálnak felel meg. Ennek oka leginkább az, hogy nem szeretjük félig üresen hagyni a tálat, vagy a tányért, ezért telepakoljuk, így viszont már reggel túllépjük a napi cukorbevitelünket, ami elhízáshoz vezet.
A Fortune dietetikusa egyenesen azt állítja, hogy még az is egészségesebb, ha reggelire szalámis pizzát eszünk. Ez zsírosabb, de legalább kevesebb benne a cukor, és több a fehérje. Utóbbi eltelít, így később leszünk éhesek utána.
Elsők között a cukor
Sajnos az amerikai kutatásoknak igazuk van, Magyarországon sem jobb a helyzet.
– A napokban én is megvizsgáltam egy terméket, és igaz, hogy az összetevők listáján az első amit feltüntettek az egy teljes kiőrlésű gabonaféle, de az azt követő további négy, különböző neveken feltüntetve a cukor volt – mondta el a Borsnak Abonyi Orsi dietetikus, majd hozzátette, hogy ezt mindig érdemes megnézni, mivel a listán csökkenő sorrendben tüntetik fel az összetevőket, tehát a cukor minél feljebb szerepel rajta, annál több van benne.
– Az tény, hogy a nagyobb cégek már jobban figyelnek erre, de a vásárlók még mindig az édesebb fajtákat veszik le a polcról. A reggelizőpelyhek nem tartoznak az egészséges kategóriába, ezért fogyókúra mellett dietetikusként egyáltalán nem ajánlom ezeket a termékeket fogyasztani.
Saját kezűleg egészségesebb
Ettől függetlenül ez még nem azt jelenti, hogy a zabot és a gabonákat el kell hagyni, sőt! A szervezetünk számára igen fontos anyagokat tartalmaznak, pontosan ezért reggelire tökéletes, de csak akkor, ha mi magunk készítjük el, így tudjuk, hogy mi van benne.
– A boltban kapható különböző zabkásákat sem ajánlom, mivel soknak igen magas a cukortartalma. A megvásárolt zabot főzzük meg vízben, növényi italban, vagy tehéntejben. Ehhez tehetünk gyümölcsöket, magvakat, sőt akár egy kocka étcsokoládét is dobhatunk bele, és egy kis tehéntúróval is megbolondíthatjuk, így sokkal egészségesebb reggelit készíthetünk, és a gyerekek is szeretni fogják – adta a tippet a dietetikus.