Nincs olyan háztartás, ahol ne ismernék a rizses húst. Rengeteg mód van az elkészítésére, de a legtöbben egyetértenek abban, hogy akkor a legjobb, ha a húslében fő a rizs.
Alternatív megoldás
Gondolta volna, hogy a rizses húst rizs nélkül is el tudjuk készíteni? Például rizsszemtésztával, amely még diétás is. – Libazsíron megpirítok egy kisebb fej apróra vágott vöröshagymát és két gerezd fokhagymát. Ehhez mehet a felkockázott paradicsom és paprika. Körülbelül 600 gramm sertéscombot karikázok hozzá, majd összepárolom az egészet, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt készre főzőm. Amíg ez fő, addig kifőzöm az Update rizsszemtésztát, amelynek a hagyományos tésztákhoz képes 48 százalékkal kevesebb a szénhidráttartalma és magas a fehérje- és rosttartalma. Igaz, ez nem az igazi rizses hús, de ugyanolyan finom - magyarázta Schobert Norbi.
Barna rizs oldalassal
Pataky Péter gyerekkorában nem rajongott a rizses húsért, de az újragondolt, már-már lecsós változatát ő sem veti meg. – Fontos, hogy jó alapot készítsünk, sok hagymával, paprikával, paradicsommal, így a végeredmény is sokkal finomabb lesz. Szaftos oldalasból készítem az ételt, amit csak csíkokra vágok, és kacsazsíron megpirítok. Ha mind a két oldala szép piros, akkor mehet rá a felvágott vöröshagyma, majd ha kiengedte a levét, teszek rá egy aprított paradicsomot és paprikát, így kapunk lecsós alapot. Felöntöm egy kis csirkealaplével és körülbelül egy órán át hagyom állni. A barna rizst és a borsót csak a végén teszem bele, aztán lefedem, hogy alaposan megpuhuljon benne minden. A tetejére mindig szórok sült csiperkét, ami annyiból áll, hogy a gombát felvágom, megpirítom olajon és mehet rá a rizses húsra.
Figyeljen az étel állagára!
Akkor a legjobb a finom ebéd, ha a rizs is a hús levében fő meg, így még jobban átveszi az ízeket. Pontosan így szereti Sárközi Ákos is. – A rizses húshoz a legjobb, ha combot vagy pofát használunk, tehát ne legyen száraz a hús. Tűzhelyen, de akár sütőben is elkészíthetjük. Utóbbit ugyanúgy kell elkészíteni, mintha gázon csinálnánk, annyi a különbség, hogy több lével kell csinálni a pörköltalapot, és a végén annyi időre kell betenni sülni, amíg a rizs megpuhul. Arra figyeljünk, hogy a húst ne főzzük szét, tehát ha úgy látjuk, hogy már csak negyedóra kell neki, akkor tegyük hozzá a rizst és mehet a sütőbe.