Aktuális

Ilyen egy tökéletes hálaadásnapi menü

Bors

Létrehozva: 2018.11.18.

Az amerikai háziasszonyok ilyenkor vélhetően az egész napot a konyhában töltik, így szerintem akkor adnak hálát, amikor minden elfogyott, és végre leülhetnek. De a viccet félretéve: az Egyesült Államokban a hálaadás a karácsony mellett a legnagyobb családi ünnep. S ez a menü tényleg fantasztikus, érdemes kipróbálni.

Leves

Kukoricaleves édesburgonyával

Hozzávalók (6 adag):
1 nagy fej hagyma
2 közepes édesburgonya (kb. 50 dkg)
40 dkg fagyasztott vagy konzerv kukorica
2 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
2 ek hajdinaliszt
1 tk friss kakukkfű
200 ml tejszín
2 ek repceolaj
10 dkg szalonna
1,5 l zöldség vagy csirkealaplé

Elkészítés (35 perc): Az olajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd kis lángon mellé dobjuk az apróra vágott hagymát, és együtt pároljuk. Amikor a hagyma kezd üvegesedni, mehet bele a zúzott fokhagyma is. Ha elkészült, hozzákeverjük a kockára vágott édesburgonyát, felöntjük az alaplével, és puhára főzzük. Ha fagyasztott kukoricát használunk, azt is tegyük mellé, ha konzervet, csöpögtessük le – ez a főzés végén kerül bele. A tejszínt keverjük el a hajdinaliszttel, majd néhány evőkanál levessel, és a főzés vége előtt tíz perccel adjuk hozzá. Ha elkészült, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk bele a friss kakukkfüvet. Tíz percig lefedve hagyjuk állni tálalás előtt.

Főétel

Egyben sült pulyka

Hozzávalók (12 adag):
1 egész pulyka (4-5 kg súlyú)
2 nagyobb petrezselyemgyökér
3 sárgarépa
2 fej vöröshagyma
6 dkg vaj
2-3 friss rozmaringág vagy 1 tk őrölt rozmaring
5-6 zsályalevél vagy 1 tk szárított zsálya
5 ek olaj (repce vagy napraforgó)
1 tk só
1 kk bors 

Elkészítés (3,5 óra): Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A répát, a petrezselyemgyökeret és a hagymát tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra, és terítsük el az olajjal kikent sütőtál alján. A vajat keverjük ki sóval és borssal, majd alaposan kenjük be vele a pulykát kívül és belül. A zsályát és a rozmaringot tegyük a pulyka belsejébe, és helyezzük rá az előkészített zöldségágyra. Tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük egy óra hosszat, 10-15 percenként locsolgatva a saját levével. Ezt követően vegyük le a hőmérsékletet 160 fokra, és rendszeresen locsolgatva süssük még kb. másfél-két órát, míg át nem sül (kilónként 40 percnyi sütési idővel számoljunk). Célszerű beszerezni egy húshőmérőt, ez leegyszerűsíti a dolgunkat: a legvastagabb részen a hús belsejének 72 fokosnak kell lennie. Tálalás előtt félórát pi­hentessük, miután ki­vettük a sütőből. A zöldségekről merjük le a felesleges zsiradékot, és szűrjük le: a szűrt mártással és a zöldségekkel együtt tálaljuk.

+ Öntet

Áfonyaszósz

Hozzávalók (4 adag):
20 dkg cukor
400 ml víz
40 dkg amerikai vörös áfonya
Ízlés szerint: szerecsendió, csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, boróka őrölve

Elkészítés (25 perc): Az áfonyát a vízzel lassú tűzön puhára főzzük. Ezt követően lepasszírozzuk, majd tovább főzzük a cukorral és a fűszerekkel, míg besűrűsödik, és zselés állagot nyer. Félretesszük, és a pulyka mellé tálaljuk.

Kímélő megoldás

Párolt ceruzabab

Hozzávalók (4 adag):
40 dkg ceruzabab
1 tk só
1,5 l víz

Elkészítés (15 perc): A vizet a sóval felforraljuk, majd a megtisztított babot öt percre beledobjuk a forrásban lévő vízbe. Leszűrjük, és jeges vízbe dobjuk, hogy roppanós maradjon. Tálaláskor leszűrjük és lecsöpögtetjük.

Köret

Édesburgonya-püré

Hozzávalók (4 adag):
2 nagyobb méretű, savanykás alma
4 nagyobb méretű édesburgonya (batáta)
5 dkg olvasztott vaj
150 ml tejszín
só, frissen őrölt rózsabors
½ kk őrölt szerecsendió
½ kk csilipor

Elkészítés (50 perc): Az almát és az édesburgonyát megtisztítva, kockákra vágva a sütőben puhára sütjük (vigyázzunk, nehogy megégjen), majd püré állagúra passzírozzuk. Kikeverjük a tejszínnel és az olvasztott vajjal és a fűszerekkel. Melegen tartjuk, és a pulyka mellé tálaljuk.

Desszert

Pekándiós pite

Hozzávalók (12 szelet):
25 dkg leveles tészta
1 ek porcukor
4 nagy tojás
20 dkg világos barna cukor
10 dkg vaj
20 dkg darált pekándió
2 ek liszt
2 ek tej  
1 ek whiskey
kb. 30 darab felezett pekándió a tetejére
1 ek kristálycukor a beszóráshoz
A tálaláshoz: adagonként 1-1 gombóc vaníliafagylalt

Elkészítés (55 perc): Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy 20x25 centis tepsit kenjünk ki vajjal, szórjuk ki a porcukorral, majd béleljük ki a leveles tésztával úgy, hogy legalább négy centi magas pereme legyen. A töltelékhez keverjük simára a barna cukrot a vajjal, a tojásokkal, a liszttel, a darált pekándióval és a tejjel, végül adjuk hozzá a masszához a whiskey-t. A diós masszát simítsuk az előkészített tésztába. A tetejét borítsuk be felezett pekándiódarabokkal, majd szórjuk meg kristálycukorral. Az előmelegí­tett sütőben süssük harminc percig. Teljesen kihűtve tálaljuk, egy-egy gombóc vaníliafagylalttal.

A nagymama receptfüzetéből

Sütőtökös krémpite

Hozzávalók (12 szelet):
25 dkg liszt
9 dkg cukor
1 tojás
15 dkg vaj

Töltelék:
1 kg sütőtök
2 nagy tojás
1 tojássárgája
250 ml tejszín
1 mézeskalács fűszerkeverék
7,5 dkg nádcukor
1/2 tk rózsabors

Elkészítés (1,5 óra): Először a tésztát készítjük el. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást, lágy tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és húsz percre a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket, és előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A töltelékhez kevés vízben megpároljuk a tököt, majd leszűrve pürésítjük. Egy üstben felverjük a tojásokat, beletesszük az extra tojássárgáját. Egy serpenyőben, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a cukrot a tejszínben, belekeverve a fűszereket is. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd folyamatos keverés mellett, óvatosan csurgatjuk a tojásokat, vigyázva, nehogy kicsapódjon. Óvatosan, kanalanként adjuk hozzá a sütőtökpürét, és finoman elkeverjük. Elővesszük a tésztát, vékonyra nyújtjuk, és egy kivajazott piteformába (23 centi átmérőjű) simítjuk. Lefedjük egy réteg alufóliával, sütőgyöngyöt vagy egyszerű babot szórunk bele, és öt percig sütjük.  Kiöntjük belőle a babot, kivesszük a fóliát és megtöltjük a sütőtökkrémmel. 35 perc alatt készre sütjük, majd szobahőmérsékletűre hűtve megszórjuk fahéjas porcukorral, a tányéron meglocsolhatjuk juharsziruppal is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek