Aktuális

Indiai esküvő: Azért fizetnek, ami ingyen is látható

Bors

Létrehozva: 2018.11.27.

Mélyen a zsebbe nyúl sok turista, hogy a vendégek között tudhassa magát egy indiai esküvőn. Holott ezekhez ingyen is lehet csatlakozni – idegeneknek is.

Forrás: AFP

Havat eladni az Antarktiszon? – nagyjából így foglalhatók össze azok a reakciók, amelyek szerkesztőségünkbe futottak be egy múlt csütörtökön megjelent cikkünk kapcsán.

Mint megírtuk: létezik egy weboldal, a Join My Wedding („Csatlakozz a lagzimhoz!”), amit magyarok fejlesztettek ki, és az a lényege, hogy bárki a világból feltöltheti az esküvőjének az időpontját, amire érdeklődő turisták jegyet válthatnak. A legtöbb, úgynevezett nyílt esküvőt Indiából hirdetik meg, és rengeteg turista hajlandó kifizetni a mintegy 500 dolláros, vagyis több mint 140 ezer forintos összeget. Csakhogy – vetették fel az indiai kultúrát valamelyest ismerő olvasóink – arrafelé fizetség nélkül is szívesen látnak idegent a sokszor ezerfős, napokig tartó menyegzőkön.

A Bors által megkérdezett indológus, Válóczi Róbert megerősítette: tényleg nem küldenek el senkit a lagziról akkor sem, ha nem fizetett egy árva rúpiát sem, ugyanakkor valahol megérti, hogy erre vállalkozás épült.

– Indiában úgy tartják, hogy minél többen vannak az esküvőn, annál szerencsésebb lesz a pár. Nyilván emiatt jó, ha sok a vendég, sokszor több száz, de akár ezer is. Meghívásos alapon működik a dolog, tehát csak úgy odamenni alapvetően nem szokás, de ahhoz, hogy valakit elhívjanak, nem is kell hosszú évekre visszamenőleges ismeretség. Amikor voltam Indiában, én is kaptam több esküvőre is meghívást, hiszen egy külföldivel fel lehet vágni a rokonok, barátok előtt. Ez mindig extrémnek számít – magyarázta a szakértő, aki emellett látja és belátja a dolog anyagi oldalát is:

– Indiában az esküvő költségét mindig a lány családja állja. Ez igen nagy kiadás, főleg, hogy több száz embert kell több napon keresztül vendégül látni. Ezért megértem, hogy ma, a 21. században kihasználják azt a lehetőséget, hogy van, aki fizet a részvételért, mert így valamennyi legalább visszacsorog a családhoz – tette hozzá az indológus.

Az indiai esküvők egyébként nagyon sokféle részből állnak, s ezek a család különböző tagjainak szólnak. Van olyan rész is, ami az utcán zajlik, például amikor lóháton megérkezik a vőlegény a családjával együtt, de a menyegző konkrét ünnepség része is nyitott, így aki él és mozog, az odamegy és mehet is. Ezekbe akár ingyen is be lehet kapcsolódni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek