Aktuális

Találja ki, melyik volt az emberiség történetének legszörnyűbb éve

Bors

Létrehozva: 2018.11.23.

<p>A tudósok már tudják...</p>

Forrás: Wikipedia

Könnyen hihetnénk azt, hogy az emberi történelem legszörnyűbb éve 1918 volt, amikor a spanyolnátha szedte áldozatait. A betegség egyetlen év alatt több áldozatot követelt, mint az egész első világháború, összességében pedig a járvány több áldozatot szedett, mint bármely más fertőzés a világon. Egyes feltételezése szerint akár 50-100 millió haláleset köthető a járványhoz. De tévednénk. Nem ez volt a legszörnyűbb év. De még nem is 1349, amikor a fekete halál - a pestis - szedte áldozatait.

De akkor vajon melyik?

Nos, a Harvard archeológiai csapatának vizsgálódásai szerint ez a nem túl kitüntető cím az időszámításunk előtti 536-os évet illeti meg. Ekkor ugyanis egy olyan masszív vulkánkitörés rázta meg a bolygót, amely hamuval borította be nem csak Európát de Ázsia nagy részét is. A sötétség 18 hónapig tartott, mely időszak alatt jelentősen csökkent az átlaghőmérséklet, a termés elhalt, az emberek pedig éheztek. “Egy rendkívül rossz időszak kezdete volt ez az év” - magyarázta az egyetem egyik történészprofesszora, Michael McCormick.

A vulkánkitörés erejére jól jellemző, hogy noha Izlandon történt az eset, még Kínában is éreztette hatását, ahol emiatt i.e. 536 nyarán hó is esett ott - írja a New York Post.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek