<p>Az egyes kultúrák eltérő gasztronómiai hagyományokat őriznek, amelyek mások számára undort váltanak ki. A gusztustalan élelmiszereknek már múzeuma is van Malmöben, ahol a vállalkozó kedvűek meg is kóstolhatják a különlegességeket.</p>
7.Durián
A világ legbüdösebb gyümölcseként tartják számon. Éttermekben fel se szolgálják és számos helyen kitiltották a tömegközlekedési eszközökről. A Dél-Kelet Ázsiából származó növény szaga ellenére igen hasznos a helyiek életében. Terméséből szószokat, jégkrémet készítenek. A fa részeit pedig láz és sárgaság csillapítására használják a népi gyógyászatba.
* * *
6.Kale Pache
Közel-Kelet számos országában ünnepi levesnek számít, amit reggel szokás fogyasztani. Kecskéből vagy bárányból készítik, az állat végtagjaiból és fejéből – aggyal, szemmel együtt – főzik először négy órát, majd hajnalban még egyszer. A tálalásból adódó rémisztő kinézet ellenére jóízűnek tartják.
* * *
5.Kumisz
A Magyar vándor című filmből is ismert erjesztett italt Dél-Oroszországban és Közép-Ázsiában még ma is fogyasztják. Enyhén szénsavas, édeskés ízű alkoholos ital. Hagyományosan a lovak tejéből készítik korábbi kumisz hozzáadásával. Ahhoz, hogy az erjesztési folyamatok minél hamarabb beinduljanak, legalább másfél órán át kell kevergetni.
* * *
4.Surströmming
A svédek szerint finom ez a halból készült étel. Azonban a legtöbb ember szerint az érett heringszeletek olyan büdösek, hogy nem lehet megmaradni egy légtérben azzal, aki lakmározik belőle. A konzervben is megvásárolható halat nem csak magában fogyasztják, sok étel alapanyagaként is felhasználják.
* * *
3.Nattó
A Japánok egyik nemzeti csemegéje, még ünnepnapja is van, amit július 10-én tartanak. Alapját a szójabab és egy baktérium képezi, aminek köszönhetően megpuhulnak a babszemek. A folyamat következtében nyúlós, ragadós szövet képződik, amitől úgy néz ki az étel, mintha taknyos lenne. Hús helyett kiváló fehérjeforrás, gazdag vitaminokban és ásványokban. Jótékony tulajdonságait máig vizsgálják.
* * *
2.Casu marzu
Szardínia szigetéről származik a különleges ínyencségnek számító juhsajt – tele nyüvekkel. Amikor a sajt már összeállt, nedves helyre teszik félig letakarva, ahol az úgynevezett sajtlegyek beköphetik. A kikelt lárvák elkezdik enni a sajtot és a közben kiválasztott váladék édeskés ízt ad az amúgy erős aromájú és illatú sajtnak. Úgy tartják, addig fogyasztható, míg a lárvák életben vannak.
* * *
1.Bébiegérbor
Valószínűleg a hiedelem miatt készítik még mindig ezt az italt, mivel a kínaiak gyógyító erőt tulajdonítanak az egérrel megágyazott bornak. Úgy vélik, minden nyavalyára jó, a tüdőtől a májbajig mindent képes meggyógyítani. Az ital úgy készül, hogy a maximum háromnapos egereket belefojtják a borba, majd egy évre félreteszik fermentálódni.