Mind megszoktuk a gyümölcsökre nyomott kis matricákat - ám míg ezek általában csak a termékről nyújtanak némi információt, egy maláj cég egész más jellegű matricákat fejlesztett ki: ha ezeket ráragasztjuk a gyümölcsökre, akkor azok nem rohadnak meg olyan gyorsan.
Azt gondolnánk, egy ilyen tartósító, frissentartó matrica tuti tele van mesterséges anyagokkal, olyanokkal, amiknek még véletlenül sem szeretnénk kitenni azt a gyümölcsöt, amit megeszünk (no meg a szervezetünket) - de a Stixfresh alapítója, Zhafri Zainudin elmondása szerint 100 százalékban természetes anyagok vannak benne. Olyanok, amik lassítják a baktériumok aktivitását a gyümölcsökben - így növelve meg az élettartamukat - írja az OddityCentral.
Universiti Putra Malaysia, Bogor University és University of South Australia egyetemekkel közösen kifejlesztett matricát ráadásul meg is lehet enni. Az egyik fő hatóanyaga egyébként a méhviasz...
A fura kis gyümölcsmatricát - a helyi sajátosságoknak megfelelően - eredetileg mangókra fejlesztették ki, de más gyümölcsöknél is sikeresen működik: almánál, körténél, papajánál, avokádónál...