Aktuális

Évzáró disznótor

Bors

Létrehozva: 2018.12.30.

A szilveszteri rituális disznóhúsfogyasztásnak, amely az új évi szerencsénket hivatott megalapozni, vannak fokozatai: készíthetünk virslit, süthetünk hurkát és kolbászt, főzhetünk kocsonyát, vagy akár egy egész malac is kerülhet a tűz fölé. Ám mindegyikhez megy a tepsis sült krumpli és a pezsgős párolt káposzta.

Előétel

Virsli bundában

Hozzávalók (6 adag):
25 dkg leveles tészta
6 virsli
20 dkg reszelt sajt
6 ek ketchup
1 tojás
6 kk szezámmag

Elkészítés (40 perc): A leveles tésztát hat egyenlő csíkra vágjuk. A ketchupot a tésztára kenjük, megszórjuk reszelt sajttal, majd belecsavarjuk a virslit. Sütőtálba sorakoztatjuk, a tetejét átkenjük felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük – frissen tálaljuk.

Főétel 1.

Szilveszteri malac kemencében sütve

Hozzávalók (12 adag):
1 konyhakész, kisebb malac (10-12 kg)
5 ek majoranna
4 ek só
10 dkg sertészsír
½ l sör
15 dkg szalonna

Elkészítés (3 óra): Alaposan mossuk meg a malacot kívül és belül, majd a nedvességet itassuk le róla. Fektessük a hátára, a gerincét hosszában egy bárddal hasítsuk be – egyébként sütés közben a malac eldeformálódik. A lábait a térdhajlatnál és a könyököknél vágjuk le. A zsírt keverjük össze a sóval, a majoránnával, és dörzsöljük be vele a malacot belül, és legalább egy órát hagyjuk állni. (A bőrét ne sózzuk, mert akkor nem lesz ropogós.) Sütés előtt érdemes egy fémrúdra húzni akkor is, ha nem nyárson sütjük, hogy megtartsa a formáját. A fülét és a farkát csomagoljuk alufóliába, nehogy megégjen. Rácsra fektetve tegyük a kemencébe – vagy ha a mérete megengedi, 170 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül két és fél óra alatt sül meg, közben kenegessük a bőrét szalonnával. Ha a bőre hólyagosodik, szúrjuk ki a hólyagokat és mérsékeljük a lángot. Akkor kész, ha a nyakába szúrva a villát (itt a legvastagabb), a szivárgó lé tiszta, nem véres.

Főétel 2.

Sült kolbász savanyú káposztával

Hozzávalók (6 adag):
1 kg savanyú káposzta
6 sütni való kolbász
1 ek sertészsír

Elkészítés (40 perc): Zsírozzunk ki egy tepsit, és szórjuk bele a savanyú káposztát. Fektessük rá a kolbászokat, és 170 fokos sütőben süssük 35 percig. Frissen tálaljuk.

Kímélő megoldás

A tökéletes kocsonya

Hozzávalók (12 adag):
1 kg sertéstarja
4 sertésköröm
50 dkg tisztított,
nyers sertésbőr
1 fej fokhagyma gerezdekre bontva
1 fej vöröshagyma
25 szem fekete bors
1 tk só
6 l víz

Elkészítés (4 óra): A tarját, a körmöket és a bőrt egy nagy fazékban, lefedve feltesszük főni annyi vízben, hogy öt centivel ellepje. Forrás után leszedjük a habot, beletesszük a fokhagymagerezdeket, a vöröshagymát, a borsot és a sót. Lassú tűzön, félig lefedve főzzük: a tarját kb. 80 perc után kivehetjük, és főzzük tovább, míg a köröm húsos bőre leválik a csontról. Ha elkészült, a tűzről levéve pihentessük, míg a tetején zsírréteg képző­dik. Ezt kanállal szedjük le – a maradékot óvatosan papírtörlővel is leitathatjuk. A húst szedjük ki, és daraboljuk fel. A sovány, megtisztított részeket rendezzük egy nagy tálba. Szűrőn keresztül kanalazzuk rá a kocsonyalevet, míg teljesen befedi a húst, és hideg helyen dermesszük meg.

A nagymama receptfüzetéből

Lekváros buci

Hozzávalók (15 darab):
25 dkg búzaliszt
25 dkg rétesliszt
300 ml tej
2,5 dkg élesztő
7 dkg porcukor
1 tk só
1 tojás
8 dkg vaj

A töltelékhez:
20 dkg meggy- vagy szilvalekvár

A tetejére:
olvasztott vaj

Elkészítés (90 perc): Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit (kivéve a vajat) szép lassan összegyúrjuk, majd ahogy a tészta összeállt, belecsurgatjuk az olvasztott vajat is. Kb. 20-30 perc alatt megkelesztjük. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és 10x8 centis darabokra vágjuk. Minden darab közepére teszünk egy-egy nagy kanál lekvárt, és a tízcentis oldalon áthajtjuk, majd a két végét is összenyomjuk – így hosszúkás bucikat kapunk. Sütőpapírral kibélelt tepsi­ben a bucikat szorosan egymás mel­lé tesszük, a tetejét pedig megken­jük kevés olvasztott vajjal, és 180 fok­ra előmelegített sütőben kb. 30 per­cig sütjük.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek