Aktuális

Minden sarokban karácsony

Gergály Judith

Létrehozva: 2018.12.16.

A gödöllői Karácsonyházban garantáltan az is átszellemül, aki nem szereti a karácsonyt. Minden sarokban akad valami meglepetés, a rózsaszín diótörőtől az amerikai manókig.

Minden évben novemberben nyitja meg kapuit Gödöllőn a Karácsonyház, ami nemcsak országos hírű karácsonyi trendbemutató és vásár, hanem olyan turisztikai attrakció, ahová a határon túlról is szép számmal érkeznek látogatók. Az egyedi, különleges hangulatú rendezvény a királyi kastéllyal szemben található Várkapitányi lakban, a Testőrlaktanyában kapott helyet. Múzeum, vásár és kézműves foglalkozás egyben, ahol minden a karácsonyról szól.

Angyalok, manók, rénszarvasok

Már a fogadótér hangulata magával ragad, mert itt nemcsak rengeteg díszt állítottak ki, de egy komplett karácsonyi makettvárost is felépítettek. Tovább haladva szobáról szobára kü­lönböző ünnepi kom­pozíciókat láthatunk, amit érdemes ellesni, ha otthon tudatosabban akarunk díszíteni. Ezt a mesevilágot Kruták Zsófiának és Stiglincz Gábornak köszönhetjük, akik jó ismerői az európai karácso­nyi trendeknek, és minden évben új koncepcióval rukkolnak elő.

– Készletünk 80 százaléka saját import. Különlegesek szeretnénk maradni, ezért igyekszünk olyan termékeket tartani, amit mások nem árulnak idehaza. Év elején összeválogatjuk a készletet, rengeteg külföldi kiállításon ott vagyunk, majd a saját értelmezésünkben adjuk át azt a karácsonyi dekorációt, amit látunk a világban – magyarázza Zsófi, milyen sok energiát fordítanak a kiállításra.

Az egyik idei kedvenc a konyhatematika: itt kiderül, hogy gyakorlatilag bármiből lehet karácsonyfadísz. Ezen a fán akad például teaszűrő, sütiszaggató és bögre is, de aggattak rá recepteket és fűszernövényeket is. Az erdő például egy örök kedvenc, mindenki imádja a tobozokkal és a rénszarvasokkal. A fiúk az óriási vonatnál és az autós dí­szeknél időznek többet, a lányok pedig a rózsaszín gömböknél és a fehér egyszarvúaknál. Mindenkinek megvan, ami a szívéhez a legközelebb áll.

De mik az idei főbb ünnepi trendek?

Az unikornis idén egy fontos állat, Európában szintén megjelent a flamingó és a tengeri állatok dekorációs elemként, de ezek náluk csak mu­tatóban vannak. Most nagyon keresettek az egér­figurák. A színekben a pú­derrózsaszín az idei kedvenc. Mindenből van rózsaszín a diótörőtől a balerináig, és jön vissza a kék, a majdnem feketébe hajló sötétkék.

– Vannak európai és világméretű trendek, megismerjük, de nem biztos, hogy ezek itthon kedveltek lesznek. Át kell ültetni őket a hazai tematikára, hogy tudjunk újat mutatni, de Magyarországon a legnagyobb igény még mindig a tradicionális dolgokra van. Örök sláger például a mézeskalács.

2018 egyik újdonsága a ház előtt kialakított adventi forgatag, a gyerekeknek barokk körhintával és különféle karácsonyi finomsággal. A Karácsonyház alapkoncepciójához tartozik az adventi időszakban olyan családi és gyermekprogramok, kézműves foglalkoztatók szervezése, amely lehetőséget ad a családoknak közösen készülődni és ráhangolódni az ünnepekre. Szentestéig mindennap várják a látogatókat. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek