Aktuális

Tavalyi áron ehet bárányt karácsonykor

P. Zs.

Létrehozva: 2018.12.08.

<p>Meglepő módon a bárány az egyetlen húsféle, amit ugyanannyiért tudunk megvásárolni itthon, mint Nyugat-Európában. Mégis nagyon keveset eszik a magyar ember.</p>

A töltött káposzta és a ha­lászlé mellett itthon – legalábbis manapság – nem számít hagyományos karácsonyi finomságnak a bárányhús, de azért van­­nak, akik azt teszik az asztalra. Ugyanakkor például a pásztorpite (sheperd’s pie) klasszikus brit ünnepi étel, imádják az angolok. A bá­rány húsa nem olcsó, 1500–5000 forint között mozog kilója, ezért is ódzkodik tőle sok magyar, habár, ha jól megnézzük, az olcsóbb nyakat már a csirkemell árában megkaphatjuk. Érdemes lenne többet ennünk belőle, mert nagyon egészséges és finom húsról van szó.

– Nyugat-Európában általában impozáns helyre kerül a bárány: a hal és a nyúl mellett szokás kínálni a világos húsok között – mondta a Borsnak Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. – Ráadásul ez az egyetlen olyan hús, amit itthon is annyiért kapunk meg, mint kül­földön. Ennek ellenére nagyon keveset fogyasztunk belőle, 35–45 deka jut egy magyarra egy évben, és az is karácsonyra és húsvétra koncentrálódik. Mivel az itthon nevelt bárányok nagy részét külföldön értékesítik élő állatként, nálunk a háztól beszerzés a szokványosabb – tette hozzá a szakember.

A juh- és báránytenyésztés ide­haza nagyrészt olyan területeken folyik, amiket más gazdálkodásra nem is lehet használni. A legelők nagyjából fele Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében található. Most szerencsés időszakuk van a juhtartóknak, augusztus óta – annak ellenére, hogy ezt az ágazatot is sújtja a csapadékszegény időjárás – folyamatosan emelkednek az élőállat-árak. Ka­rácsony közeledtével a kül- és a belföldi kereslet is emelkedik, így az év végéig tovább drágulhat a bárányhús. Ám ez szerencsére a mi pénztárcánkat nem fogja érinteni: a tavalyi árakon szerezhetjük be a bárányt.

Báránynapok

Az alacsony fogyasztás miatt hamarosan kampány indul az Európai Unión belül, amelynek célja a bárányhús népszerűsítése lesz. Ennek első jele a tegnap kezdődött bárány­napok Magyarországon. Ha ma vagy holnap betérünk egy étterembe, ami csatlakozott az akcióhoz, biztosan találunk bárányt az étlapon. Ha nem tudunk étterembe menni, a bari.hu oldalon kedvcsináló recepteket böngészhetünk.

Szabadban hízik

A bárányhús az iparilag előállított húsokhoz képest magasabb minőségű élelmiszer, hiszen a legeltetésnek köszönhetően az állatok a szabadban nevelkednek, így jobb a zsírsavösszetételük is. A legeltetés egyben a környezetre is jó hatással van, a helyben termelés és fogyasztás pedig tovább csökkenti az ártalmas környezeti hatásokat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek