Rovaroktól, halott rágcsálótól hemzsegett a vágóhíd Pusztaföldváron, ráadásul engedélyük sem volt a húsok darabolására. A céget azonnal kényszerpihenőre küldték az ellenőrök.
Forrás: NÉBIH
Nem sűrűn találkoznak az ellenőrök sem olyan horrorisztikus állapotokkal, mint a minap egy Békés megyei vágóhídon. Szerencsére inkább a megyén belül szállítottak húsokat a pusztaföldvári mészárszékről, de mint kiderült, erre nem volt engedélyük, a melléktermék elégetésére pedig lejárt. Több mint nyolc tonna hús azonban már biztosan nem fog eljutni a fogyasztókhoz, valamennyi, telepen talált darabot lefoglalták. Nem is csoda: az üzemben az ellenőrzés idején nem működtek a kézmosók és fertőtlenítők, penész és rozsdafolt borította a falakat, gépeket. Az élelmiszerek ládáit a padlón tárolták, az elméletben tiszta raktárban pedig hemzsegtek a rovar- és rágcsálótetemek. Az egyik hűtőkamrában élő egérrel is találkoztak a Nébih ellenőrei, az egérfészekkel pedig a sertésfejeket tároló ládában.
Azonnal fel is kellett függeszteni az üzem működését, ám még egy ilyen egység is tovább működhet, ha javít a körülményeken. – A jogszabály számunkra nem ad lehetőséget a végleges bezárásra. Bár több százezres bírságra számíthatnak, ha azt és a körülményeket rendezik, újra működhetnek. A tapasztalataink viszont azt mutatják, hogy hasonló ügyekben a cégek 90 százalékban jogkövetővé válnak. Összességében a 300 ezer élelmiszeripari vállalkozásnak csupán 5-6 százaléka az, amelyik nem tartja be a szabályokat – mondta a Borsnak dr. Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője