Aktuális

Megúszhatjuk ép bőrrel a pánikszobát tűz esetén?

H. R.

Létrehozva: 2019.01.08.

Biztonsági előírások egész sorát kell betartania a hazai szabadulószobáknak. De kell-e félnünk egy lengyelországihoz hasonló tragé­diától?

Forrás: Thinkstock

Másfél óra tömény izgalom és borzongás – a pánikszobák népszerűsége hazánkban is egyre nagyobb. Baráti társaságok előszeretettel ajándékozzák meg egymást az élő társasjátékkal, hiszen egy mozinál lényegesen érdekesebb időtöltést ígér különböző feladványok segítségével kijutni egy labirintusból.

Sokáig úgy tűnt, nincs valódi tétje a kijutásnak, hiszen ha valami balul üt ki, azonnal jön a segítség. Ezt hihettük egészen a múlt hét végéig, amikor Lengyelországban öt tini halt meg egy kigyulladt szabadulószobában. Soha ilyen szörnyűség nem történt. Vajon Magyarországon mindent elkövetnek a biztonságért?

Ellenőriznek a tűzoltók

Csak a fővárosban 30 szabadulószoba működik jelenleg is, a hetedik kerületben például kilenc. Ezek között van rettegésre építő, horrortematikájú labirintus, a Harry Potter világát idéző, gyerekbarát típus, de olyan is, ami a vadnyugatra ígér időutazást. A belépők változóak, fejenként 3 ezertől a 12 ezer forintos programig sokfélét találni. A hazai pánikszobákra, bár egyre népszerűbbek, nem készült különleges szabályozás. A veszélyességi besorolásuk alapján azonban egy-egy ilyen nem számít veszélyesebbnek egy étteremnél. Így ugyanazokat az előírásokat is kell betartaniuk a pánikszobák üzemeltetőinek. 

– A legfontosabb biztonsági követelmény, hogy a bent tartózkodók bármikor ki tudjanak jutni az épületből, hogy a szabadba vezető kijáratot az építmény bármely pontjáról el lehessen érni – hangsúlyozta kérdésünkre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A menekülési útvonalnak felismerhetőnek, jól megvilágítottnak kell lenni. Minél nagyobb egy pánikszoba, annál szigorúbbak rá a tűzvédelmi előírások – húzták alá.

Kifelé nyíljon az ajtó

Már a szabadulószoba megtervezésénél figyelembe kell venni a hatósági előírásokat. Ezen kívül olyan alapvető előírásokat kell beépíteni a tervezőknek, mint a kijáratot jelző EXIT táblák kihelyezése. Az ajtóknak kifelé kell nyílniuk és melléjük pánikgombot kell szerelni, ezek megnyomásával az ajtónak azonnal nyílnia kell. Fontos tudni: a pánikszobákban a vendégek valójában nincsenek bezárva, csak „virtuálisan”. Továbbá, minden ilyen játszótérben poroltók vannak.

Kamerán figyelnek

Nem tudtak időben kijutni

Ártatlan születésnapi szórakozásnak indult az egész nemzetet megrázó lengyelországi tragédia, amiben öt 15 éves lány vesztette életét. A hírek szerint a balesetet a fűtést biztosító gázpalack robbanása okozta. A tragédia után a hatóság országos razziát tartott, és 13 szabadulószobát zártak be. Szombat délutánig egyébként 178 szobát ellenőriztek, ebből 129 nem felelt meg a törvényekben megszabott követelményeknek. – A tragédia valószínűleg főleg azért következett be, mert nem volt biztosítva a helyiségben szórakozó személyek megfelelő evakuálása – közölte a lengyel tűzoltóság főparancsnoka, Leszek Suski dandártábornok.

A komolyabb hazai szabadulószobák pluszintézkedéseket is bevezetnek. Ilyen, amikor az ajtókat úgy alakítják ki, hogy erősebb lökésre kinyíljanak. Áramszünet esetén pedig mindegyik automatikusan nyílik. – A játékmesterek folyamatosan, kamerán keresztül figyelik a szobában történő eseményeket és ha bármi problémát tapasztalnak, azonnal közbelépnek – mondta a Borsnak Dárdai Gergő, a Magic Rooms Kftj. 6 szabadulószoba vezetője, aki hozzátette: náluk elektromos fűtés van, egyik helyiségben sincs gázpalack, így az nem is jelenthet veszélyt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek