Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)
A vágódeszka minden háztartás szerves részét képezi, de egy friss kutatás szerint korántsem mindegy, hogy milyen anyagból is van az az eszköz, amelyen az alapanyagokat felaprítjuk. A Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan tűnnek el a baktériumok használat után a fa- és a műanyag vágódeszkákról.
A végeredmény őket is megdöbbentette. Mindkettőt egy éjszakára mosatlanul hagyták állni. Azt tapasztalták, hogy a fáról szinte teljesen eltűntek a baktériumok, míg a műanyagon a fáénak az ötszörösét mérték (többek között szalmonellát is). A kutatók úgy vélik, hogy a vágódeszkák elmosogatása ettől függetlenül megkerülhetetlen, de az a feltételezés megdőlni látszik, hogy a műanyagból készült eszközök higiénikusabbak.