Forrás: iStock
Hiába lett kevesebb ételmérgezés Európában, továbbra sem valami különleges élelmiszerrel, hanem a hússal és a tojással okozzuk magunknak a legtöbb problémát. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság friss jelentése szerint az állatról emberre átterjedő megbetegedések listáját továbbra is a kampilobakteriózis és a szalmonellózis vezeti. Előbbiért többnyire a baromfihúsból készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt, illetve a nyers baromfi által szennyezett ételek felelősek. A szalmonelláért leginkább a nyers tojás vagy az „idegen” víz okolható.
„A tojás általában akkor okoz gondot, ha nyers tojást tartalmazó ételt eszünk, de sokszor a héja fertőzött. Így, ha nyers tojással akarunk dolgozni, vásárláskor figyeljünk oda, hogy teljesen ép, repedésektől menteset válasszunk! Illetve érdemes közvetlenül felhasználás előtt fertőtleníteni a héjat” – közölte a Bors megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih).
A húsnál is már a vásárláskor elkövetjük a hibát, ugyanis utoljára kellene a kosarunkba tenni. Ha egy-két órát hűtés nélkül tároljuk, eleve kockázatot vállalunk. Utána hiába hűtjük vissza, a kórokozókat ez már nem pusztítja el, sőt még a fagyasztást is túlélik, csak épp nem szaporodnak tovább. Az ételmaradékot pedig nem elég megmelegíteni, újra fel kell forralni.