Aktuális

Bárányból a legjobb a szalontüdő

Bors

Létrehozva: 2019.02.02.

Az ország két részre szakad, ha a szalontüdőről van szó. Ez az az étel, ami erőteljes érzelmeket vált ki mindenkiből: utálatot vagy imádatot.

Olcsó és megosztó. A szalontüdő a magyar konyha egyik jellegzetes étele, még Nagy Bandó András is írt róla novellát. Manapság mégis ritkábban kerül az asztalra, mint mondjuk más belsőség. Talán azért, mert az elkészítéséhez  bizony, kell a tapasztalat. A tüdő mellett szívet is tehetünk az ételhez, hogy még gazdagabb legyen. És mi dukál még hozzá? A hagyományok szerint leginkább krumpli- vagy zsemlegombóc.

Alaplében kell feltenni

Buday Péter szakács szerint ma­napság valamiért nem divatosak a belsőségek, pedig na­gyon laktató fo­gások készíthetők belőlük. – A szalontüdő bárányból a legjobb, de sertésből is istenien el lehet készíteni – kezdte a Borsnak Buday. – Szinte húslevesszerűen ízesített lében kell feltenni a tüdőt és a szívet főni, de mindig rakok még bele babérlevelet és szegfűborsot. Egészben vajpuhára kell főzni, majd amikor kész, le kell szűrni a levet, és a húsokat kis csíkokra vágni. Persze ki kell venni az oda nem tartozó részeket, például a légcsövet is, hogy ne zavarják az ízélményeket. Ha ez kész, akkor száraz serpenyőben karamellizáljunk meg cukrot, ebbe tegyük bele a szeletelt savanyú uborkát, majd öntsük fel az egészet a húsok fôzôlevével! Ezután egy finom tejfölös habarással sűrítsük be, és már készen is van – magyarázta Buday.

Cukor nélkül is készülhet

Hihetetlennek tűnik, de ezt az ételt is elkészíthetjük úgy, hogy ne kelljen felborítanunk a diétánkat. Schobert Norbi szerint csak az alapanyagokra kell igazán odafigyelni. – A habaráshoz a sima fehér liszt helyett Update Esti lisztet ajánlok, mivel ennek magas a fehérje- és a rosttartalma, és nagyon jól használható. A másik, amit mindenképpen cserélni kell, az a mustár, hiszen a hagyományosakban van cukor is, de az Update verzió csak édesítőt tartalmaz – magyarázta a fitneszguru, majd elmondta a saját szalontüdőreceptjét is. – A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, olajon megpirítom, majd ehhez reszelek sárgarépát és csemegeuborkát, de utóbbiból is csak szigorúan a cukormentes változatot veszem. A zöldségeket megfonnyasztom, és felöntöm vízzel, majd jöhet bele a só, bors, babérlevél. Ebbe teszem a csíkokra vágott tüdőt, amit 25-30 percig kis lángon főzök. Amíg elkészül, kikeverem a tejfölt a liszttel, majd ezzel habarom be az egészet. Mindig szénhidrátcsökkentett tésztával tálalom.

Bacont a gombócba!

Köretnek a legjobb választás a krumpli- vagy a zsemlegombóc. Buday Péter az utóbbi mellett tette le a voksát: – A gombócba mindig teszek vajban pirított bacont és hagymát a liszt, a só, a bors, a zsemlemorzsa és a tojás mellé. Mostanában egy kis újítást is belecsempészek, mivel a tojásfehérjét először habbá verem, majd ezt keverem bele a tésztába, így még könnyedebb lesz a köret. A végén nem formálok belőle gombócokat, hanem egészben teszem bele a tésztát egy tiszta ruhába, majd ezt kigőzölöm. Tálalás előtt felszeletelem és vajban megpirítom, így még krémesebb lesz.

Rendelje meg!

Egyes helyeken 400–500 forint között is hozzájuthatunk belsőségekhez, van, ahol 800 forint körüli árat kérnek kilójáért. Ha szalontüdôt szeretnénk készíteni, akkor érdemes a hentestől előre megrendelni az alapanyagot, mivel nem tudunk mindenhol hozzájutni. A hentesek szerint az egészséges belsőség szép rózsaszín, de ha sötét, véres foltokat látunk rajta, még akkor sem rossz, mivel a szeletelésnél ezeket a részeket kivághatjuk. Disznóöléskor is tehetünk félre a családnak tüdőt, csak arra kell figyelni, hogy ne daráljuk bele a hurkába.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek