Aktuális

Céklát, répát egyen, akinek drága a brokkoli!

Bors

Létrehozva: 2019.02.20.

Rendesen az egekben van néhány zöldség és gyümölcs ára, de nem kell kétségbeesni. Érdemes mindig azt venni, aminek éppen szezonja van.

Forrás: iStock

Bődületes áremelkedés

A Budapesti Nagybani Piacon – tehát még csak nem is a kiskereskedelemben – a hazai fejes káposzta kilós átlagára 195 forint volt az esztendő 6. hetén (február 4–10.). Ez csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak. A vörös káposztát leginkább 230 forintért kínálták, ami 92 százalékos drágulást mutat. A kelkáposzta kilója 285 forint volt, ami 2018 februárjának második hetében még csak 130 forintba került, vagyis az emelkedés 119 százalék.

A magro.hu szerint a kérdéses héten hazai termesztésű karfiol és brokkoli nem is volt kapható a piacon. Az Olaszországból behozott karfiol kilója 466, a brokkolié 714 forint volt. Előbbi 70, utóbbi 32 százalékkal több, mint 2018-ban volt. 

Sokba kerül a fűtés

Tipp

Bár már kapható szamóca is, a dietetikus tanácsa az, hogy még várjunk vele egy kicsit. Egyrészt nem túl pénztárcabarát, másrészt Barva Zsófia szerint mindig az a legegészségesebb, aminek idénye van. Hiszen az biztosan nem kényszerérett és jóval megfizethetőbb.

A drágulás oka, hogy az előző esztendő nagyon kínkeserves volt a zöldségtermesztőknek nem csak itthon, de egész Európában – mutat rá a Borsnak Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

– Durván 40 százalékkal kevesebb zöldséget takarítottak be a termelők az egész Európára jellemző aszály miatt. A hazai paradicsom, paprika azért ennyire drága most, mert hónapok óta fűtött helyiségben tartják itthon: vagy üvegházban, vagy fóliában. A fűtés költsége már önmagában is óriási. Spanyolország vagy Olaszország ilyen szempontból szerencsésebb terület. Nekik nem kell a fűtési költséggel számolni, ráadásul jóval nagyobb területeken, más eszközökkel tudnak dolgozni.

Hunyadi szerint áresésre nem igazán lehet számítani, mert nagyon nehéz a munkaerőt a földeken megoldani: kevés a napszámos, és jóval többet kérnek el, mint évekkel ezelőtt. Ez a költség pedig a termék árában fog megjelenni. 

Retek, hagyma, cékla

Ezek a tények. De mit tegyen az, aki nem tudja megfizetni a drága portékát, mégis szeretne egészségesen étkezni? A Bors segít!

Két recept vitaminbevitelhez

N. Kovács Barbara olcsó, ugyanakkor vitamindús fogások receptjeit osztotta meg a Bors olvasóival. A zöldségfasírt megközelítőleg 700 forint két embernek, a sütőtökpüré körülbelül 260 forint.

Sütőtökpüré
Hozzávalók 2 személynek: Fél sütőtök, 2 evőkanál vaj, 1 kávéskanál fokhagymapor, két csipet só.
Elkészítés: Sütőben puhára sütjük a sütőtököt. A húsát egy tálba kanalazzuk. Hozzátesszük a fűszereket és a vajat. Botmixerrel pürésítjük.

Zöldségfasírt
Hozzávalók 2 személynek: 2 sárgarépa, 1 alma, fél zellergumó, 1 fehérrépa, 1 vöröshagyma, 2–3 gerezd fokhagyma, 1 közepes édesburgonya, 2 csipet só, 1 csipet bors, 1 teáskanál kakukkfű, zsír, 1 tojás, 5–8 dkg zabliszt.
Elkészítés: A gyökérzöldségeket és a sajtot lereszeljük vagy késes aprítóban a lehető legapróbbra vágjuk. Ízesítjük a fűszerekkel és elkeverjük. Belekeverjük a tojást. Megszórjuk a zabliszttel. Fontos, hogy ragacsos legyen a massza. Lapos korongokat formázunk belőle. Bő, forró zsiradékban ropogósra sütjük.

A Budapesti Nagybani Piacon az év 6. hetében a hazai hónapos retek csomóját 120 forintért, az Olaszországból származót 119 forintért árulták. És, ami meglepő: az utóbbi ára 8 százalékkal csökkent 2018 azonos időszakához képest. A belföldön termesztett müncheni sörretek csomóját 210 forintért (16 százalékos csökkenés), az importból származót 224 forintért kínálták   (–8%). A hazai jégcsapretek kilója 265 forint volt (+8%).  

Fagyasztva olcsóbb

Barva Zsófia felhívja a figyelmet arra is, hogy a krumpli sem mumus:
– Abban is nagyon sok jótékony dolog van, amire szüksége lehet a szervezetnek. A másik, ami most jó áron kapható, a répa és más gyökerek – hívta fel a figyelmet a dietetikus hozzátéve: a savanyú káposzta is remek alternatíva a vitaminszükségletünk kielégítéséhez.

N. Kovács Barbara gasztroblogger, a paleolcso.hu weboldal megálmodója szerint költséghatékony lehet az a megoldás is, ha azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amiknek épp nincs szezonja, fagyasztva vásároljuk meg.

– Lehet kapni brokkolit, kelbimbót, szinte bármit fagyasztva. Ezek jóval olcsóbbak ilyenkor, mint a frissen vásárolt – mondta Barbi.

* * *

Csapjon le a nyereményekre! Játsszon és nyerje meg a Seat Aronát vagy a 200 nyeremény egyikét! További részletekért kattintson ide!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek