Aktuális

Idő előtt kifogyunk a vöröshagymából

Bors

Létrehozva: 2019.02.02.

Az előző esztendőben vajmi kevés eső esett, így sem itthon, sem máshol nem termett se elég hagyma, se elég krumpli. Meg is látszik az árakon.

Idő előtt kifogyunk a vöröshagymából

Ámul, panaszkodik vagy szentségel, aki manapság piacon jár. Hiába próbáljuk olcsón kihozni a családi ebédet, azzal kell szembesülnünk, nem fog menni, hiszen már a hagyma ára is az egekbe szökött. Hagyma nélkül pedig nincs se húsleves, se pörkölt, de még jó lecsó sem – lényegében semmi sincs, hi­szen a hagyma a konyhánk alapja.

Tavaly a rendkívül száraz időjárás miatt a szokásos helyett csak 45 ezer tonna termett, de a hagymaszűke jellemző Európára is: a legnagyobb termelő Hollandiában is megsínylették a földek az időjárást.

– Általában tavasz végére szokott elfogyni az előző évi magyar hagyma, most viszont jóval ha­marabb fog. A probléma az, hogy importból sincs túl sok – mondta a Borsnak dr. Mártonffy Béla. – A vöröshagyma most kritikus ponton van, meg kell állítani a termelés csökkenését. Emiatt egy programot is indítottunk, egy munkacsoport fog dolgozni az öntözés lehetséges megoldásain – tette hozzá a Nemzeti Agrárkamara Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

Húsvét környékén emiatt gondok lehetnek, hiszen nem tudnak Európából sem számottevő mennyiséget behozni, így akár még tovább emelkedhet a most 350–400 forint körüli kilónkénti ár is. Bár a szakértő szerint a kereskedők már így is a maximumárral dolgoznak.

Belülről rohad

Sok háziasszony arra panaszkodik, hogy hiába szép kívülről egy fej, mire a lábasba kerülne, kiderül, hogy belülről rohad. A termelők szerint ez a tárolási problémákból fakad: a szárat víz éri, ami így bejut a belső rétegekbe. Emiatt hűtőházakat kell építeni, és új tárolási technológiára kell átállni.

10–12 kilót eszünk évente

Az ország 1500 hektárnyi termőterületén évente átlag 65–70 ezer tonna vöröshagyma terem, ami a hazai fogyasztásnak csupán a 60 százalékát fedezi. Egy esztendőben körülbelül 10–12 kiló vöröshagymát eszik meg egy magyar. Ugyanakkor a szokások annyiban megváltoztak, hogy ma már maximum 1–2 hétre előre vásárolunk hagymát. Korábban – különösen télire – bespájzoltak az embe­rek egy-egy zsák krumplit és hagymát is.

Csökkenteni kellene az adót

A hosszú távú cél a kamara szerint az lenne, ha a zöldségek és gyümölcsök áfáját is csökkentenék. Erre korábban is volt már javaslatuk, hiszen a zöldségek és gyümölcsök, mint az egészséges étkezés alapvető élelmiszerei, beleillenek a korábban áfacsökkentésen átment termékek körébe. Idén a tartós tej, tavaly év elején a hal, még korábban a sertéshús áfája csökkent 5 százalékra, ahogyan a friss tejé, tojásé, baromfihúsé, sertésbelsőségeké és az éttermi étkezésé is..

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek