Aktuális

Idő előtt kifogyunk a vöröshagymából

Bors

Létrehozva: 2019.02.02.

Az előző esztendőben vajmi kevés eső esett, így sem itthon, sem máshol nem termett se elég hagyma, se elég krumpli. Meg is látszik az árakon.

Ámul, panaszkodik vagy szentségel, aki manapság piacon jár. Hiába próbáljuk olcsón kihozni a családi ebédet, azzal kell szembesülnünk, nem fog menni, hiszen már a hagyma ára is az egekbe szökött. Hagyma nélkül pedig nincs se húsleves, se pörkölt, de még jó lecsó sem – lényegében semmi sincs, hi­szen a hagyma a konyhánk alapja.

Tavaly a rendkívül száraz időjárás miatt a szokásos helyett csak 45 ezer tonna termett, de a hagymaszűke jellemző Európára is: a legnagyobb termelő Hollandiában is megsínylették a földek az időjárást.

– Általában tavasz végére szokott elfogyni az előző évi magyar hagyma, most viszont jóval ha­marabb fog. A probléma az, hogy importból sincs túl sok – mondta a Borsnak dr. Mártonffy Béla. – A vöröshagyma most kritikus ponton van, meg kell állítani a termelés csökkenését. Emiatt egy programot is indítottunk, egy munkacsoport fog dolgozni az öntözés lehetséges megoldásain – tette hozzá a Nemzeti Agrárkamara Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

Húsvét környékén emiatt gondok lehetnek, hiszen nem tudnak Európából sem számottevő mennyiséget behozni, így akár még tovább emelkedhet a most 350–400 forint körüli kilónkénti ár is. Bár a szakértő szerint a kereskedők már így is a maximumárral dolgoznak.

Belülről rohad

Sok háziasszony arra panaszkodik, hogy hiába szép kívülről egy fej, mire a lábasba kerülne, kiderül, hogy belülről rohad. A termelők szerint ez a tárolási problémákból fakad: a szárat víz éri, ami így bejut a belső rétegekbe. Emiatt hűtőházakat kell építeni, és új tárolási technológiára kell átállni.

10–12 kilót eszünk évente

Az ország 1500 hektárnyi termőterületén évente átlag 65–70 ezer tonna vöröshagyma terem, ami a hazai fogyasztásnak csupán a 60 százalékát fedezi. Egy esztendőben körülbelül 10–12 kiló vöröshagymát eszik meg egy magyar. Ugyanakkor a szokások annyiban megváltoztak, hogy ma már maximum 1–2 hétre előre vásárolunk hagymát. Korábban – különösen télire – bespájzoltak az embe­rek egy-egy zsák krumplit és hagymát is.

Csökkenteni kellene az adót

A hosszú távú cél a kamara szerint az lenne, ha a zöldségek és gyümölcsök áfáját is csökkentenék. Erre korábban is volt már javaslatuk, hiszen a zöldségek és gyümölcsök, mint az egészséges étkezés alapvető élelmiszerei, beleillenek a korábban áfacsökkentésen átment termékek körébe. Idén a tartós tej, tavaly év elején a hal, még korábban a sertéshús áfája csökkent 5 százalékra, ahogyan a friss tejé, tojásé, baromfihúsé, sertésbelsőségeké és az éttermi étkezésé is..

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek