Aktuális

Legyen édes a Valentin-napja! Menüsor a konyakos kacsamelltől a görög fánkig

Bors

Létrehozva: 2019.02.10.

A Valentin-nap közeledtével egyre-másra olvashatjuk a „vágyfokozó” összetevőket tartalmazó recepteket. Pedig úgy gondolom, hogy nem a zeller, a kaviár vagy az osztriga fogja megteremteni a romantikus hangulatot ezen az estén, és egy jól elkészített, szépen tálalt fogásnál nem kell jobb afrodiziákum.

Forrás: Getty Images

Camembert krémleves buggyantott tojással

Elkészítés: 40 perc

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg érett camembert sajt

2 dkg vaj

2 ek kukoricaliszt

1 kk friss kakukkfű

1,2 dl száraz pezsgő

1 l csirkealaplé

A tálaláshoz: 4 kis tojás

Elkészítés: A camembert-t kockákra vágjuk, és a forró alaplében lassan melegítve felolvasztjuk – majd a sajtkérget leszűrjük róla. Egy másik lábasban felolvasztjuk a vajat, és enyhén megpirítjuk benne a kukoricalisztet. Felengedjük egy kevés hideg vízzel, csomómentesre keverjük, majd felhígítjuk a camembertkrémmel, beletesszük a kakukkfüvet, és együtt felmelegítjük. A tányéron adunk hozzá 3-3 cl pezsgőt, amelyet elkeverünk benne. Vigyázat, a forró levesben a pezsgő fokozottan hat! A tojásokat forrásban lévő ecetes vízbe ütjük: tanácsos egy merőkanálba ütni, és így meríteni a vízbe – így szépen egyben marad. 3,5 percig főzzük, hogy a fehérje megszilárduljon, a sárgája pedig folyós maradjon. A levessel frissen tálaljuk.

Gránátalmás kacsamellsaláta

Elkészítés: 1 óra

Hozzávalók (4 adag):
2 kacsamell
25 dkg rukkola
10 dkg gránátalmamag
1 narancs leve
1 kk só
½ kk őrölt bors

Elkészítés: A rukkolát megmossuk, lecsöpögtetjük, és a tálaló tálakra halmozzuk. Hozzákeverjük a gránátalmamagot, megsózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk narancslével. A kacsamellen ellenőrizzük, hogy nem maradtak-e a bőrében tolltokok, ha igen, húzzuk ki, majd a húst hártyázzuk le. Egy éles késsel beirdaljuk a bőrét, sózzuk és megszórjuk rózsaborssal. Egy száraz serpenyőt felforrósítunk, és a bőrével lefelé belefektetjük a kacsamelleket, és kisütjük a zsírját. Ha már szép ropogós a bőre, leöntjük a felesleges zsírt, és megfordítjuk a húst: a másik oldalát is átsütjük. Ha elkészült, egy sütőpapírral bélelt tálba fektetjük a kacsamelleket, bőrükkel felfelé, és 150 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük – így érjük el a szép rózsaszín, kész állagot. Sütés után lefedve pihentessük a húst 20 percig (ilyenkor a rostok összehúzódnak, és ezzel együtt visszahúzódnak a hús nedvei is, ettől lesz puha és szaftos). Fél centi vastag szeletekre vágva keverjük a salátába.

Sáfrányos rizottó

Elkészítés: 50 perc

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg kerekszemű rizottórizs

5 szál zöldhagyma fehér része

2,5 dkg vaj

½ dl fehérbor

½ liter zöldségalaplé

1 tk sáfrány (ezt forraljuk bele az alaplébe, hogy intenzív sárga színt kapjon)

Elkészítés: Az olvasztott vajon pároljuk meg a karikára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a fehérbort, és keverjük, míg az alkoholos illat elpárolog. Szórjuk bele a rizst, forgassuk össze, hogy a vajas-hagymás massza bevonja a szemeket, majd az előkészített, forró alaplét merőkanalanként hozzáadagolva, folyamatos keverés mellett készítsük el a rizottót (mindig csak annyi lét adjunk hozzá, amennyi elpárolog, így lesz igazán krémes). A rizottót a sült kacsamellel tálaljuk, a tányéron locsoljuk meg a ko­nyakos mártással.

TIPP: Ha önmagában fogyasztjuk, szórjuk meg egy kis reszelt parmezánnal is.

Konyakos kacsamell naranccsal sütve

Elkészítés: 3 óra

Hozzávalók (4 adag):
4 fél kacsamell
2 narancs
1 dl konyak
1 tk só
1 kk őrölt bors
½ kk gyömbér
½ kk őrölt szerecsendió
1 késhegynyi cayenne bors

Elkészítés: A sót összekeverjük a fűszerekkel és a narancs lereszelt héjával, és annyi konyakot adunk hozzá, hogy kenhető állagot kapjon. A kacsamellek bőrét bevagdossuk (vigyázva, hogy a húst fedő hártyát ne vágjuk át, csak a bőrt), és a konyakos fűszerekkel bedörzsöljük. Egy éjszakára lefedve a hűtőbe tesszük. A karikára vágott narancsokkal kibélelünk egy sütőtálat. Erre fektetjük a kacsamelleket, és aláöntjük a maradék konyakot. Lefedve sütjük 160 fokon két órán keresztül, majd fedő nélkül, 180 fokon további egy órán át. A rizottóval tálaljuk, a sült narancsszeletekkel és a pecsenyelével meglocsolva.

Sajttorta pohárban

Elkészítés: 20 perc

Hozzávalók (6 pohár):

30 dkg Oreo keksz

10 dkg zabkeksz

20 dkg friss áfonya vagy málna

25 dkg mascarpone

1 ek méz

6 ek áfonyadzsem

Elkészítés: Az Oreo kekszeket törjük össze, és kanalazzuk a poharak aljába. A mascarponét keverjük össze a mézzel, és adagoljuk a keksz tetejére. Erre tegyünk egy-egy kanál áfonya­dzsemet, és adjunk hozzá friss gyümölcsöt is. A tetejét szórjuk meg darált zabkeksszel.

Görög fánk narancsos mézzel

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

Hozzávalók (12 darab):

A tésztához:

36 dkg finomliszt
2,5 dl langyos víz 
2,5 dl langyos tej 
5 dkg élesztő
1 ek cukor
1/2 teáskanál só
4 evőkanál olaj
A sütéshez:
½ liter olaj
A tálaláshoz:
2 ek méz
1 ek langyos víz 
1 tk fahéj
fahéjas cukor

Elkészítés: Az élesztőt futtassuk fel a langyos vízben, amelyben előtte feloldottunk egy evőkanál cukrot. A lisztet, a tejet, az olajat és a felfuttatott élesztőt öntsük egy keverőtálba, és robotgéppel, magas fokozaton keverjünk belőle sima, könnyed tésztát. Ezt követően letakarva tegyük meleg helyre egy órára, hogy szépen megkeljen. Egy mély lábosban forrósítsuk fel az olajat, és kézzel vagy kanállal formázzunk négy centi átmérőjű golyókat a tésztából, és süssük őket aranybarnára. Az olajból azonnal a meleg vízzel fellazított, fahéjas mézbe szedjük őket, hagyjuk benne pár percig, hogy megszívják magukat a sziruppal, ezt követően szedjük őket egy tálra. Még melegen szórjuk meg egy kis fahéjas cukorral.

Joghurtos pohárkrém

Elkészítés: 10 perc

Hozzávalók (6 pohár):

6 pohár görög joghurt

6 kk méz

10 dkg zabkeksz

20 dkg gyümölcs

A poharak aljára szórjunk egy kevés zabkekszet, majd töltsük meg őket mézzel elkevert görög joghurttal, és friss gyümölcsöt halmozzunk a tetejére.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek