Aktuális

Sör és virsli kerül a legtöbbször a bevásárlókosárba

H. R.

Létrehozva: 2019.02.22.

<p>Legyen otthon mindig felvágott, sajt és sör – ezekre az élelmiszerekre hagytuk a legtöbb pénzt a boltokban. Főleg a virsli és a sonka vezet, ezekre havonta háromezer forint körüli összeg megy el.</p>

Nem csak szilveszterkor megy a virsli, bizony ilyenkor is az egyik legnagyobb sláger. Ez ugyanis a legnépszerűbb a feldolgozott húsok közül, na meg a szendvicsbe való, sonka és szalámi. A bevásárlások során tavaly ugyanis 292 milliárd fo­rintért vettünk feldolgozott húsokat, ami 6 százalékkal több, mint egy évvel korábban, mint ahogy ez kiderül a legfrissebb felmérésből, amit a Nielsen piackutató intézet készített a Világgazdaság kérésére.

Sörökre is hajlandók voltunk többet áldozni. A világon zajló sörforradalom magával hozza új termékek, a kézműves, sőt, alkoholmentes italok kínálatának növekedését, kiszélesedett a célközönség is. Sokan ínyencként isznak, olyanok, akik korábban nem, mert nem szerették az ízét. Ezeknek köszönhetően a sör kis­kereskedelmi értékesítése 11 százalékkal ugrott meg. Összesen 150 milliárd forintot adtunk ki a folyékony kenyérre.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a sajtok kúsztak fel: 102 milliár­dért szeltünk a tányérunkra. A negyedik helyet is érdemes megnézni, mert a szénsavas üdítők iránti érdeklődés emelkedett a leginkább, összesen 12 százalékkal. Szakértôk szerint ehhez a klímaváltozás miatti forró, tikkasztó nyár is hozzátett.

Összességében még mindig élelmezésre költünk a legtöbbet, tavaly összesen 1835 milliárdot adtunk ki erre. Szintén magas kiadás a takarításra, a háztartási vegyi árura – és szépségápolási termékekre – 448 milliárd ment el és főleg diszkontokban költjük el a fizetésünket. 

A felmérést végző Nielsen – ami összesen 18 ezer bolt forgalmát tudja nyomon követni és folyamatosan értesül a friss eladási adatokról – a Borsnak elmondta, gyakorlatilag évek óta változatlan a top kategóriák sorrendje: rajongunk a feldolgozott húsért, a sörért és a sajtért.

Havi 20 ezer fejenként

Magasan a feldolgozott hústermékek, azután a sertés és a baromfi vezet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítésében is. Legutóbbi adataik szerint egyetlen ember havonta átlagosan 20 ezer 563 forintot költ élelmiszerre. Részletesen lebontva, a teljesség igénye nélkül ez így néz ki:

Baromfihús 1423 forint * Sertéshús 1640 forint * Egyéb hús, hústermékek 3153 forint * Zöldség 2449 forint * Tej 884 forint * Sajt 746 forint

Miből kerül több a kosarába?

Sildmayer György: Nálunk is húsra, felvágottakra, baromfira megy a legtöbb pénz. Utána jön a zöldség és a sajt, ezek nagyjából hasonló mértékben. De a sör alig játszik, mint ahogy nálunk kenyérből is nagyon kevés fogy.
Biri Ádám: Kicsi lányunk van, ez nagyjából meghatározza a költést. A felvágott és a hentesáru első helyen van. A gyerek miatt második helyen a tejtermékek: tej, joghurt, tejföl és a sajt. Mivel mi antialkoholisták vagyunk, sör, bor csak ételbe megy, ízesítésre.
Szabó Arnold: Nálunk nagyon jól fogynak a különböző felvágottak, a szalonna is. Utána legtöbbet édességekre költünk, csokira, csipszekre, imádjuk. A sajtot magában is esszük, nem csak kenyérrel. Alkoholból a minőségit kedveljük, főleg a whiskyt, ami drága, de nem is fogy el hamar. A sör csak a kiadásaink legvégén van.
Gali Mónika: Mi átálltunk a gluténmentes élelmiszerekre. Így a legtöbb ezekre megy, mint a ciroktészta, kölesliszt, kölestészta, mandulaliszt, gesztenyeliszt, vitaminok és az étrend-kiegészítők. A következő a hús és a zöldségek, és nagyon kevés tej. Alkoholra egyáltalán nem költünk.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek