Aktuális

Tévedés! Azt hiszik a gyerekek, veszélyesebb a chips a nyers húsnál

B. B. A.

Létrehozva: 2019.02.01.

A legtöbb magyar gyerek veszélyesebb élelmiszernek tartja a chipset és a kólát a darált húsnál vagy épp a tojásnál. Rosszul értelmezik az egészségtelen és a veszélyes fogalmát.

Forrás: MTI

Keverik a szezont a fazonnal a hazai általános iskolások. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss vizsgálatának eredménye szerint a gyerekek nem érzik a különbséget a táplálkozástudomány és az élelmiszer-biztonság fogalmai között. Az előbbi ugyebár – leegyszerűsítve – azzal a kérdéskörrel foglalkozik, hogy mit, mikor és mennyit együnk vagy ne együnk, hogy egészségesek maradjunk. Az utóbbi pedig azzal, hogy milyen élelmiszerrel hogyan bánjunk, hogyan fo­gyasszuk, hogy ne betegedjünk meg tőle.

Az igaz, hogy a chips és a kóla egészségtelen, tehát, ha úgy vesszük, hosszú távon veszélyes. De a nebulók élelmiszer-biztonsági szempontból is veszélyesebbnek vélték például a darált húsnál, a tojásnál vagy a franciasalátánál. Pedig ez utóbbiak ebből a megközelítésből jóval veszélyesebbek. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal jelentése szerint – amiről a Laboratorium.hu készített összefoglalót – az élelmiszer-eredetű megbetegedések oka 44,8 százalékban hús és egyéb hústermék, 9 százalékban tojás és tojástermék, illetve (ahogy hivatalosan fogalmaznak) az a forrása, azokhoz köthető.

A Nébih azért is tartja lényegesnek ezt a kérdéskört, mert szerinte egyértelmű, hogy a rossz szokásainkat felnőttkorban is visszük tovább, és akkor már csak jelentős erőfeszítések árán tudjuk megváltoztatni. A szakemberek szerint a helyes tudás átadásában a szülők mellett a pedagógusoknak is óriási szerepük van. Ezzel Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője is egyetért. Szerinte is az oktatásnak van a legnagyobb szerepe a helyes ismeretek kialakításában.

– Én rendszeresen jártam korábban általános iskolákba, ahol a hatodik osztályosoknak tartottunk előadást a témában. A 12 éves gyerekek a legbefogadóbbak. Interaktív módon elmeséltük nekik, milyen élelmiszer mi­lyen veszélyt rejthet. Ezt nagyon jó ötletnek tartom, sokat segíthet abban, hogy különbséget tudjanak tenni az élelmiszerek biztonságossága és az egészségre gyakorolt hatása között – húzta alá a Borsnak.

Kinek mi a legfontosabb?

A kérdésre, miszerint minek kell szerepelnie az élelmiszer csomagolásán, a legtöbb gyerek (489) a lejárati dátumot emelte ki, csak ezután következtek az összetevők. Kiderült az is, hogy 180 diák tartja kötelezőnek a származási hely feltüntetését a csomagoláson.

A cikkhez kapcsolódó véleményünket itt olvashatja el.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek