Aktuális

A V4 országok és Ausztria börtönvezetői tanulmányozzák a magyar rabfoglalkoztatást 

Bors

Létrehozva: 2019.03.29.

Forrás: BvOP

Magyarországra érkezett az Osztrák Köztársaság és a Visegrádi négyek országainak legmagasabb büntetés-végrehajtási szakmai delegációja, hogy megismerjék az Európa-szerte példaértékűnek számító hazai elítéltfoglalkoztatást, valamint a február 22-én átadott Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet, amely ma hazánk legmodernebb börtöne.

A delegációt Dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka fogadta, akitől a külföldi börtönparancsnokok tájékoztatást kaptak a magyar büntetés-végrehajtási szervezet felépítéséről, működéséről és a főbb szakmai feladatairól.

Kiemelte, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet célkitűzéseinek teljesülése érdekében nagy hangsúlyt fektet a fogvatartottak foglalkoztatására, oktatására, képzésére, valamint az elítéltek társadalmi visszailleszkedésének elősegítésére. 

A delegáció a tanulmányi látogatás során megtudta, hogy a február végén, Kiskunhalason átadott új börtön fogvatartotti munkaerő bevonásával készült, az épületek külső és belső átalakításában pedig olyan elítéltek vettek részt, akik a munkálatok elvégzéséhez szükséges szakképesítést és a gyakorlati tapasztalatokat már a börtönben szerezték meg.

Kiemelte továbbá, hogy a börtön felszerelése, a rácsok, a zárkaajtók, a kilátásgátlók, a zárkaszekrények vagy az ágyak előállítása is a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál foglalkoztatott fogvatartottak munkáltatásával valósult meg.

Elhangzott az is, hogy az új büntetés-végrehajtási intézet kivitelezése során mintegy 80 ezer órát dolgoztak a fogvatartottak, és több mint 1 kilométer biztonsági kerítést, 2800 darab kerítésoszlopot, több mint 200 tekercs drótfonatot, 1700 tekercs NATO drótot, több mint 300 tonna követ és csaknem 15 ezer téglát használtak fel. 

A program zárásaként a delegáció tagjai meg is tekinthették, hogy hogyan dolgoznak a magyar fogvatartottak, hiszen a kiskunhalasi börtön területén működő varrodát is meglátogatták.

A magyar büntetés-végrehajtási szervezet fogvatartottak foglalkoztatásában elért eredményei Európa-szerte példaértékűnek számítanak, a szervezet a 2017-es év végére elérte a teljes körű fogvatartotti foglalkoztatást. A fogvatartotti foglalkoztatásban elért magyar eredményeket már hosszú ideje figyelemmel kísérik a világon mindenütt, így rendszeresen érkeznek hazánkba a külföldi delegációk, hogy megismerjék az elítéltfoglalkoztatás sajátosságait. Az elmúlt két évben hazánkba látogatott többek között az albán, a grúz, a lengyel, a román, sőt még a kínai büntetés-végrehajtási szervezet szakmai delegációja is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek