Az idén március 5-ére esik húshagyó kedd, a hagyományos húsvét előtti, 40 napos böjt kez- dete, amely tiltja a melegvérű állatok húsának fogyasztását. De ezen az utolsó napon nagy hagyománya van a dőzsölésnek, sőt: torkos csütörtökön, azaz a farsang farkán még kapunk egy lehetőséget a maradékok eltüntetésére is, úgyhogy érdemes valami finomat főzni.
Sárgaborsó-krémleves
Elkészítés: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 25 dkg szárított sárgaborsó * 20 dkg csirkemellfilé * 1 fej vöröshagyma * 1 gerezdfokhagyma * 20 dkg tejföl * 2 l csirkealaplé * 1tk só * 1 kk bors * 5 ek olaj * 1 csokor petrezselyemzöld a tálaláshoz
Elkészítés: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a borsot is. Beleszórjuk a kockára vágott csirkemellet, és kavargatva átpirítjuk. Hozzáöntjük a leöblített sárgaborsót, megsózzuk, felöntjük a csirkealaplével, és kis lángon, félig lefedve puhára főzzük. Amikor a sárgaborsó kezd szétesni, belekeverjük a tejfölt is. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Csontozott sertéscsülök sült almával
Elkészítés: 2 óra
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 1 kg csontozott sertéscsülök * 1 tk só * 1 gerezd zúzott fokhagyma * 1 kk őrölt bors * 1 kk őrölt kömény * 1 kk szárított gyömbér * 1⁄2 l barnasör * 6 alma
Elkészítés: A sót keverjük össze a fűszerekkel, és dörzsöljük be vele a csülök húsát, majd hagyjuk 30 percet állni. A csülköt tekerjük fel, hogy a bőre legyen kívül, és kötözzük össze, ne nyíljon szét sütés közben. Tegyük egy tepsibe, öntsük alá a barnasört, és lefedve, 180 fokos sütőben süssük egy órát. Vegyük le a fedőt, tegyük mellé az egész (vagy félbevágott – ez az almák méretétől függ) almákat, és többször átforgatva, szafttal locsolgatva süssük ropogósra a bőrét. Tálalás előtt lefedve hagyjuk állni félórát, hogy szépen tudjuk szeletelni. Az almával együtt tálaljuk.
Hagymás, szalonnás kelbimbó
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (6 adag): 1 kg kelbimbó * 13 dkg húsos szalonna * 1 fej vöröshagyma * 2 ek olaj
Elkészítés: A kelbimbót tisztítás és mosás után félkeményre pároljuk. Az olajon kiolvasztjuk a szalonnakockákat, majd az apróra vágott hagymát is hozzáadva megpirítjuk. A párolt kelbimbót beleforgatjuk a szalonnás hagymába, és rázogatva sütjük még tíz percig.