Aktuális

Inspiráció a természetből

Bors

Létrehozva: 2019.03.09.

Beh Mariann, a Bazsalikomos kert ötletgazdája bebizonyította, hogy a kertjében megtermelt növényekből nemcsak egészséges, hanem igazán ínyenc fogásokat lehet főzni.

A Femcafe.hu 2018-ban hívta életre az Inspiráló Nők Estjét, azzal a céllal, hogy bemutasson olyan ösztönző nőket, akiknek a munkássága, személyisége, eredményei például szolgálhatnak mindenki számára. 2019-ben a portál az olvasók közreműködésével ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket. Kamocsay-Beh Mariannra, a Bazsalikomos kert tündérére a Gasztro kategóriában szavazhatnak (március 11-ig a femcafe.hu oldalon).

Miért lett kertész?

A természetért és a kertért való rajongásom már egészen kiskoromban is jellemzett, akkoriban virágboltot akartunk nyitni a legjobb barátnőmmel. A biológia volt a kedvenc tantárgyam általános iskolában és gimnáziumban is, nagyon szerencsés vagyok, fantasztikus tanáraim voltak. Eredetileg a Kertészeti Egyetem tájépítész szakára jelentkeztem, de végül kertészmérnök lettem. Szuper, összetartó évfolyamom volt, remek pedagógusok oktattak, nagyon szerettem oda járni. Az alapdiploma után még két évig mezőgazdasági biotechnológiát tanultam mesterképzésen, akkoriban nagyon érdekelt a kutatás. Aztán ahogy elkezdtem vele foglalkozni, rájöttem, sokkal inkább a természet az én közegem, mint a laboratóriumban a sterilbox…

A kezdetektől egyértelmű volt, hogy a hagyományos munkavállalás helyett az egyéni utat választja?

Nem, az nagyon félelmetesnek tűnt. A diploma után először a biotechnológia, majd a mezőgazdaság területén helyezkedtem el. A saját vállalkozás hobbiként kezdődött, az első kislányom születése után néhány hónappal. Az volt a kikapcsolódás, teremtettem magamnak egy saját kis világot, amiben minden kreativitásom, amit az anyaság hozott, kibontakozhatott.

A második lányom születése után rövid idővel még több munkám lett a Bazsalikomos kerttel, jött több együttműködés, elkezdtem workshopokat tartani. Így mire lejárt a gyesem, annyira kialakult az életem, hogy nem is volt kérdés, ez az én utam. 

Hogy született a Bazsalikomos kert ötlete?

Az egészséges táplálkozás, életmód mindig is adott volt számomra. A kertünkben termesztett növényekből már a Bazsalikomos kert előtt is készítettünk teákat, fűszerkeverékeket, lekvárokat, pestót. 2014-ben igazából annyit tettem, hogy a saját magunknak készített finomságokból jóval többet készítettem, amik egyedi csomagolást, címkét kaptak.

Mekkora ez a kert valójában?

A Szabadszállás melletti családi telkünk három hektár, amiből egy hektár egy gyönyörű kis tó, ez volt a kiindulópont, amiért itt kötöttünk ki. Amikor a szüleim megvásárolták a területet, csak néhány fűz- és nyárfa volt a kertben. Azóta rengeteg gyümölcsfát, bokrot, fűszernövényt ültettünk.

Egyedül műveli? Van segítsége a termékek elkészítésében?

A kertben a család minden tagja kiveszi a munkából a részét, de a szüleim töltik ott a legtöbb időt. Apukám igazi oázist teremtett nekünk. A termékeket egyelőre egyedül készítem, csomagolom, címkézem.

A két kislánya születése körüli időkben is zavartalanul folyt a munka?

A második kislányom születése után néhány hónapig visszavettem a munkából, de akkor sem hagytam abba teljesen, hiszen a boltok, ahová beszállítottam, várták a termékeket.

Miből áll a munkája a kertészkedésen és a termékek elkészítésén kívül?
Az őszi, téli időszakban például work­shopokat tartok. A teaworkshopot mindig egy játékkal kezdjük, amelynek során a résztvevők megismerkedhetnek a teakeverékekbe tehető gyógy- és fűszernövényekkel, ehető virágokkal, aszalt gyümölcsökkel, és több gyógynövényfőzetet meg is kóstolunk. Az egyedi teakeverékekből kettőt készíthetnek, amelyeket üvegben vihetnek haza, kísérőkártyával díszíthetnek. Ajándéknak is csodásak. Nemrég jelent meg az első könyvem a Boook Kiadónál, A kert konyhája, tavaly nyáron nagyon sokat dolgoztam rajta. Szeretek írni, gasztronómia és kert témában is írok cikkeket szaklapokba. 

Honnan nyer inspirációt a munkájához és a hétköznapokhoz?

Ez a jelölés még inkább arra ösztönöz, hogy jó az irány, próbálok minél többet letenni az asztalra. A kislányaim miatt mindennap értelmet nyer, próbálok nyugodt környezetet teremteni nekik, amiben feltöltjük egymást. Sok barátom van, akikre mindig számíthatok, a családom szintén a támaszom. A Bazsalikomos kertnek köszönhetően nagyon sok inspiráló emberrel hoz össze az élet.

(A receptek A kert konyhája című szakácskönyvben jelentek meg, köszönjük a Boook Kiadó hozzájárulását a közlésükhöz.)

Beh Mariann 

A Bazsalikomos kert megálmodója. Szabadszállás melletti kertjükben termő növényekből prémium minőségű teákat, pestókat, lekvárokat, fűszersókat készít, valamint gasztro-work­shopokat tart, ahol mindenki egyedi és egészséges finomságokat alkothat.

A gasztronómia kategória további jelöltjei

Tischler Petra

Séf, a Nobuban kezdte a szakmát, később a Costes Downtown sous-chefje lett, ahol kiérdemelték Magyarország 5. Michelin-csillagát. Petra jelenleg a budaörsi halpiac (The Fishmarket Kft.) key account managere.

Szulló Szabina

Séf, a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben kezdte pályafutását, majd a Gerbeaud-ház konyhafőnöke, később az Onyx séfje lett. 2016-ban a Bocuse d’Or csapatában elnöki pozíciót töltött be. 2017. februárjában Széll Tamással közösen megnyitották a Stand 25 éttermet.

Az Inspiráló Nők verseny jelöltjeiről ide kattintva olvashat részletesebben, itt pedig leadhatja a szavazatát.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek