<p>Gondolt már rá, milyen jó lenne hazafelé a munkából lazításként meginni egy finom kávét, és közben megsimogatni egy édes kis házi kedvencet? A Zoo Caféban több mint 15 állat közül választhat.</p>
Mi más, mint az állatok szeretete adta az ötletet, hogy 2014-ben megnyissa kapuit a budapesti kávézó?
– Úgy gondoltuk, a fővárosi emberek rohanó mindennapjait kicsit fel tudjuk oldani azzal, hogy testközelbe kerülhetnek nemcsak a házi, hanem az egzotikus állatokkal is – mesélte büszkén Réka, az ügyvezető a Vasárnapi Borsnak.
A kávézóban több mint 15 állatfajjal találkozhatunk, és amelyiket kiszemeltük magunknak, azt a gondozók szakszerű tájékoztatás után a kezünkbe adják, és már cirógathatjuk is. Legyen az kaméleon, kígyó, nyuszi vagy papagáj, nincs akadálya az ismerkedésnek. Az ötlet teljesen egyedi, Európában a Zoo Café az egyetlen ilyen kávézó. Talán ez is az oka, hogy előre asztalt kell foglalni a bejutáshoz.
Persze sokakban felvetődhet a kérdés: biztosan jó ez az állatoknak? Természetesen minden jogszabályt figyelembe véve, az előírtaknak megfelelően tartják valamennyit. Minden állat a számára kialakított ketrecben és terráriumban él, élhető környezetben és körülmények között. Egyáltalán, mindegyikükön látni, érezni, hogy egészségesek és élvezik a kiemelt figyelmet és a törődést.
Egyébként szoros időbeosztást kell követnie a személyzetnek, ugyanis egy asztalt másfél óráig tudnak kiszolgálni, így folyamatosan váltják egymást a leülni vágyók, és az állatoknak is van pihenőidejük. Pontosan azért van az összes fajból több példány, hogy mindegyikük naponta csak egyszer-kétszer kerüljön kézbe, maximum egy órát. Mivel például a kaméleonoknak napi 12 órát kell a melegítő és UV-B lámpa alatt lenniük, rájuk kell a legjobban figyelni.
Azért vannak olyan egyedek, amelyeket csak megcsodálni lehet, mert nem vehetők kézbe. Például két óriástukán – a szárnyasok csak üveg mögül szórakoztatják a vendégeket. De vannak mentett állataik is, amelyeket kézbe nem adnak, ezeket szintén csak fotózni és csodálni lehet.
A higiéniai szempontokra is fokozottan ügyelnek.
– Az asztalokon található kézfertőtlenítő, amit kötelező minden vendégnek használni, nemcsak a saját, hanem az állatok érdekében is. Ezzel kivédhető a fertőzésveszély. A konyhának zártnak kell lennie, ide kizárólag ember léphet be. Itt készülnek a kávékülönlegességek, limonádék, sütemények és melegszendvicsek – teszi hozzá Réka.
A kávézó fontosnak tartja, hogy segítsen a vendégeknek a felelős állattartás elsajátításában. Bármilyen kérdésre szívesen válaszolnak az állatok környezetének és megfelelő körülményeinek a kialakításával kapcsolatban, megmutatják a helyes gondozást, hasznos tippeket adnak, sőt zoopedagógus részvételével különböző rendezvényeket is tartanak.
Bizony fel kell készülni kisebb „balesetekre”. Az állatoknak ugyanis az asztalon nincs mellékhelyiségük, tehát bárhol elvégezhetik a dolgukat. A gondozók persze egyből feltakarítják és fertőtlenítik azt, ám nem árt a gyerekeknek előre szólni az esetleges kellemetlenségről.