<p>Tegye félre a már megszokott fűszereket, lepje meg a családot egy-egy új ízvilággal!</p>
Só, bors, piros paprika, köménymag, Vegeta – nagyanyáink erre a kombinációra esküsznek. Ezen nőttünk fel, sokan a mai napig ragaszkodnak a jól bevált ízesítéshez. Az üzletek polcai és a hipermarketek nemzetközi konyha nevet viselő részlegei viszont roskadoznak a fűszerektől, ember legyen a talpán, aki tudja, melyik milyen fogáshoz illik. A fűszerek tárházában Szendrei Bence séf és Lencsés Rita gyógynövényszakértő segít a Borsnak eligazodni.
Termesszük otthon!
A keleti, ázsiai fűszerekhez legkönnyebben a boltokban juthatunk hozzá szárítva, viszont néhányukat otthon is nevelhetjük. Csillagánizst például vetőmagboltban is árulnak. A sáfrányt csak hagymáról lehet szaporítani, ezeket nyáron kell elültetni. Hátránya, hogy rengeteget kell ültetnünk belőle, hogy elég fűszerünk legyen. A kardamom termesztése nem egyszerű, mert a növénynek mesterséges megvilágításra is szüksége lehet.
Átverés
Ha sáfrányt vásárolunk, akkor minden esetben nézzük meg a csomagolást, mivel sokszor más fűszerekkel vegyítik.
Cayenne bors(Amerika)
ÍZ: Nincs köze a borshoz, a Cayenne csili magja. Erős, csípős. Hasonlít a fűszerpaprikához, de annál jóval erősebb.
FELHASZNÁLÁS: Szinte bármilyen ételt elkészíthetünk vele, szószokban, erősen fűszeres fogásokban is megállja a helyét.
TIPP: A kevesebb néha több, erre a növényre hatványozottan igaz.
EGÉSZSÉG: Belső tüzet ad, ami felpezsdíti a testünket, és a vitamintartalma is magas.
Sáfrány(Délnyugat-Ázsia)
ÍZ: Édeskés, kesernyés.
FELHASZNÁLÁS: Főzelékekhez, húsleveshez, hüvelyesekhez, rizottóhoz tökéletes. A sáfránynak szüksége van a nedvességre, ezért száraz húsokhoz nem ajánlott. Igazán kijön az íze, ha belefőzzük a szaftba.
EGÉSZSÉG: A népi hagyomány úgy tartja, hogy fokozza a termékenységet.
Kurkuma(Dél- és Délkelet-Ázsia)
ÍZ: Nincs domináns íze, inkább színezik vele az ételt.
FELHASZNÁLÁS: Szaftosabb ételekbe jó, például ragukba, húsos vagy vegetáriánus ételekbe. Desszertekbe és levesekbe nem annyira ajánlott.
TIPP: Ne lepődjünk meg, ha a megvásárolt pornak más színe van: a citromsárgától a narancssárgáig bármilyen színben előfordulhat.
EGÉSZSÉG: Méregtelenít.
Kardamom(India)
ÍZ: Érdekes, kámforszerű.
FELHASZNÁLÁS: Ha nyersen jutunk hozzá, akkor a magjait le kell pirítani, majd őrölni. Keleties ételekhez illik legjobban, de a leveseket is meg tudjuk vele bolondítani. A gyömbérrel jó párost alkot.
TIPP: Erőszakos fűszer, könnyen elronthatjuk vele az ételt, ha sokat teszünk bele.
EGÉSZSÉG: Csillapítja a fájdalmat, megszünteti a migrént
Curry(India)
ÍZ: Kicsit csípős, intenzív illatú.
FELHASZNÁLÁS: A szaftos birkás, disznós ételekhez passzol. Keleties ízvilágot ad.
TIPP: Nem ajánlatos sima húsra rászórni és úgy megsütni.
EGÉSZSÉG: Segíti az emésztést, és a szélgörcsök ellen is felveszi a harcot.
Csillagánizs(Dél-Kína)
ÍZ: Erős illata van, íze kellemes.
FElHASZNÁLÁS: Vörös húsokhoz, marhához, kacsához, libához jól passzol, de az ázsiai ételekhez is tökéletes. A babokhoz, csilikhez is jól áll, de deszszertekhez is használhatjuk.
TIPP: Vigyázni kell vele, mert ha túl sokat teszünk bele, akkor erős lehet.
EGÉSZSÉG: Megfázáskor köptetőként akár gyerekeknek is adhatjuk, de az emésztést is serkenti.