Aktuális

Merjen kísérletezni a fűszerekkel! Feldobja a sáfrány a főzeléket

Bors

Létrehozva: 2019.03.08.

<p>Tegye félre a már megszokott fűszereket, lepje meg a családot egy-egy új ízvilággal!</p>

Só, bors, piros paprika, köménymag, Vegeta – nagyanyáink erre a kombinációra esküsznek. Ezen nőttünk fel, so­kan a mai napig ragaszkodnak a jól bevált ízesítéshez. Az üzletek polcai és a hipermarketek nemzetközi konyha nevet viselő részlegei viszont roskadoznak a fűszerektől, ember legyen a talpán, aki tudja, melyik milyen fogáshoz illik. A fűszerek tárházában Szendrei Bence séf és Lencsés Rita gyógynövényszakértő segít a Borsnak eligazodni. 

Termesszük otthon!

A keleti, ázsiai fűszerekhez legkönnyebben a boltokban juthatunk hozzá szárítva, viszont néhányukat otthon is nevelhetjük. Csillagánizst például vetőmagboltban is árulnak. A sáfrányt csak hagymáról lehet szaporítani, ezeket nyáron kell elültetni. Hátránya, hogy rengeteget kell ültetnünk belőle, hogy elég fűszerünk legyen. A kardamom termesztése nem egyszerű, mert a növénynek mesterséges megvilágításra is szüksége lehet. 

Átverés

Ha sáfrányt vásárolunk, akkor minden esetben nézzük meg a csomagolást, mivel sokszor más fűszerekkel vegyítik.  

Fűszer-kisokos

Cayenne bors(Amerika)

ÍZ: Nincs köze a borshoz, a Cayenne csili magja. Erős, csípős. Hasonlít a fűszerpaprikához, de annál jóval erősebb. 

FELHASZNÁLÁS: Szinte bármilyen ételt elkészíthetünk vele, szószokban, erősen fűszeres fogásokban is megállja a helyét. 

TIPP: A kevesebb néha több, erre a növényre hatványozottan igaz.

EGÉSZSÉG: Belső tüzet ad, ami felpezsdíti a testünket, és a vitamintartalma is magas.

Sáfrány(Délnyugat-Ázsia)

ÍZ: Édeskés, kesernyés. 

FELHASZNÁLÁS: Főzelékekhez, húsleveshez, hüvelyesekhez, rizottóhoz tökéletes. A sáfránynak szüksége van a nedvességre, ezért száraz húsokhoz nem ajánlott. Igazán kijön az íze, ha belefőzzük a szaftba.

EGÉSZSÉG: A népi hagyomány úgy tartja, hogy fokozza a termékenységet.

Kurkuma(Dél- és Délkelet-Ázsia)

ÍZ: Nincs domináns íze, inkább színezik vele az ételt.  

FELHASZNÁLÁS: Szaftosabb ételekbe jó, például ragukba, húsos  vagy vegetáriánus ételekbe. Desszertekbe és levesekbe nem annyira ajánlott. 

TIPP: Ne lepődjünk meg, ha a megvásárolt pornak más színe van: a citromsárgától a narancssárgáig bármilyen színben előfordulhat.

EGÉSZSÉG: Méregtelenít.

Kardamom(India)

ÍZ: Érdekes, kámforszerű.

FELHASZNÁLÁS: Ha nyersen jutunk hozzá, akkor a magjait le kell pirítani, majd őrölni. Keleties ételekhez illik legjobban, de a leveseket is meg tudjuk vele bolondítani. A gyömbérrel  jó párost alkot. 

TIPP: Erőszakos fűszer, könnyen elronthatjuk vele az ételt, ha sokat teszünk bele.

EGÉSZSÉG: Csillapítja a fájdalmat, megszünteti a migrént

Curry(India)

ÍZ: Kicsit csípős, intenzív illatú. 

FELHASZNÁLÁS: A szaftos birkás, disznós ételekhez passzol. Keleties ízvilágot ad. 

TIPP: Nem ajánlatos sima húsra rászórni és úgy megsütni. 

EGÉSZSÉG: Segíti az emésztést, és a szélgörcsök ellen is felveszi a harcot.

Csillagánizs(Dél-Kína)

ÍZ: Erős illata van, íze kellemes. 

FElHASZNÁLÁS: Vörös húsokhoz, marhához, kacsához, libához jól passzol, de az ázsiai ételekhez is tökéletes. A babokhoz, csilikhez is jól áll, de desz­szer­tekhez is használhatjuk. 

TIPP: Vigyázni kell vele, mert ha túl sokat teszünk bele, akkor erős lehet.

EGÉSZSÉG: Megfázáskor köptetőként akár gyerekeknek is adhatjuk, de az emésztést is serkenti. 

Használ valamilyen különleges fűszert?

Rozsnyai Erika: Szerecsendiót szoktam néhány ételhez hozzáadni a plusz­íz kedvéért, de ha speciális ételekre vágyunk, akkor elmegyünk étterembe.
Fellner Lászlóné: A rizst, a bulgurt is ízesítem egy keverékkel, amiben curry, oregáno és bazsalikom is van.
Molnár Róbert: Kísérletező típus vagyok, folyamatosan keresem az új ízeket, ezért ami itthon kapható, azt beszerzem. Imádom a karakteres ételeket, koriander, sáfrány, ánizs, minden jöhet!
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek