Forrás: iStock (képünk illusztráció)
Mindenki másként csinálja a kedvencét, igaz ez a paradicsomlevesre is. A hagyományos, úgynevezett „menzás” mellett rengeteg egyéb lehetőség közül választhatunk, kezdve a grillezett paradicsom alapútól a csicseriborsón át a galuskásig.
De, hogy még paprika is kerülhet bele, az még minket is meglepett.
Mit keres a leves grillpartin?
A kerti partikon általában ritkán tudunk elképzelni levest, pláne paradicsomból, de nem Tatai Róbert partiján! A séf szereti meglepni vendégeit, így az ő grillpartiján még a paradicsomleves is belefér.
– Meggrillezem faszénen vagy grillen a paradicsomot. Amikor megfeketedik, akkor leszedem a héját, megfuttatok olívaolajon egy kis hagymát, fokhagymát, apró kockára vágott répát. Hozzáteszem a sült paradicsomot, aminek leszedem a héját és kiszedem a csumáját. Felöntöm egy kis fehér borral, rottyantok rajta egyet.
– Sózom, borsozom és a végén összeturmixolom. Teszek még hozzá egy kis olívaolajat és friss bazsalikomot. Szintén a kertben, faszénen megpirított kenyérrel tálalom. Elképesztő finom és nagyon egyszerű elkészíteni – javasolja a Borsnak Tatai Róbert.
Csodát művel a kápia
Míg van, aki galuskával, rizzsel vagy betűtésztával dobja fel a levest, addig Marton Adrienn szakács kápiapaprikával.
– Megsütöm a paprikát, lehúzom a bőrét, ezt pedig összeturmixolom a paradicsomlevessel. Oregánóval, kakukkfűvel fűszerezem. Ha még különlegesebbé szeretném varázsolni pillanatok alatt, akkor lepirítok hozzá egy kis csicseriborsót. Ezzel hasonló lesz, mintha levesgyöngyöt tennék bele, de sokkal egészségesebb. Nagyon finom, ropogós lesz – avatja be a trükkjeibe a Borsot a séf. Ez inkább azoknak ajánlott, akik a fanyarabb, olaszosabb verziót kedvelik.
A spanyol módi: hidegen szeretik
A spanyol gazpacho egy paradicsom alapú zöldségleves. Különlegessége, hogy hidegen tálalják. Egész Spanyolországban fogyasztják, főleg a portugál határ közelében, továbbá a dél-amerikai államokban.
Cukor helyett répa
Ha már paradicsomleves, ki lehetne hitelesebb forrás, mint Gianni Annoni olasz gasztronómiai szakértő, akinek az egyik kedvenc étele ez, így igen sokszor kerül terítékre asztalukon. Cukrot nem használ, répát annál inkább. A Bors tavaly augusztusban faggatta arról, milyen paradicsomos étel áll hozzá a legközelebb. Naná, hogy a paradicsomlevest választotta!
***
Erdélyi kontra magyar „menzás” paradicsomleves:
Magyar:
Hozzávalók: 1 liter paradicsomlé, 1 kis zeller, 1 kisebb vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só, 1 csipet őrölt feketebors, cukor ízlés szerint, betűtészta
Elkészítés: A lisztből és az olajból világos rántást készítünk, amit felengedünk paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint cukorral édesítjük, majd a megtisztított hagymát egészben, a zellert pedig kettévágva beledobjuk. A levest fedő alatt körülbelül 20 percig főzzük, majd a tésztát belefőzve forraljuk tovább. Ha a tészta puha, a leves kész.
Erdélyi:
Hozzávalók: egy kis doboz paradicsompüré, 1 evőkanál zsiradék, 1 evőkanál liszt, 2 babérlevél, só, cukor
Elkészítés: Világos rántást készítünk, beletesszük a paradicsompürét és 1 liter vizet. Beledobjuk a babérleveleket, és sóval, cukorral ízesítjük. Elég 3–4 percig forralni, és máris kész a leves.