Aktuális

Szűrt vízzel még finomabb lesz a reggeli fekete

Bors

Létrehozva: 2019.03.21.

Még a legolcsóbb őrölt kávéból is ki lehet hozni a maximumot, ha tisztában vagyunk azzal, hogy főzőnknek mire van „szüksége”.

Forrás: iStock

A kávéfőzésre egyre többen gondolnak úgy, mint művészetre. Az igazi szerelmesei időt, energiát nem sajnálnak egy jó presszóra. De vajon a legalapvetőbb eszközökkel is képesek vagyunk otthon, korán reggel lefőzni a tökéletes kávét?
– Egy márkás, drága kávéfőző, prémium kávéval még nem garancia semmire. Általános tévhit, hogy annál erősebb, kof­feindúsabb, minél keserűbb az íze. A koffein valójában színtelen és szagtalan, semmi köze a kávé ízéhez – mondta el a Borsnak Hajdu Péter barista oktató, a Barista Akadémia vezetője.

Véleménye szerint bármilyen kávéfőzővel lehet jó kávét készíteni, ha tudjuk azt használni. – A fajta az ízlés dolga, de a pörkölés és az őrlés már nagyon sok mindent befolyásol. 

A legtöbb boltban vásárolható kávébab „rommá” van pörkölve, ezzel nagyon rontják az ízét a belőle készülő kávénak. Inkább a világos (ez az enyhén pörkölt) vagy közepes pörkölésűt keressük. Minél sötétebb a kávé, annál hosszabb ideig pörkölték – magyarázta. 

Kotyogós
Erős, némileg keserű kávét készít, amolyan olaszosat. Rozsdamentes acélra cseréljük le a régi alumínium fôzôt. Gyorsan, magas hőmérsékletű vízzel dolgozik, ezért a közepes pörkölésű, arabica fajtákat keressük, a sötét pörkölést hanyagoljuk.

Meleg vizet töltsünk a tartályba, mert így nem tud a kávé túlhevülni, így nem lesz annyira keserű. Lazán töltsük meg a kávéval, mert adott időn belül nem tud akkor átmenni a víz.

Karos 
Sokféle van, az ötezer forintostól kezdve a több százezresig. A kávéfőzőt tisztított, lágy vízzel töltsük fel. Utóbbi hosszú távon a takarítást is megkönnyíti, mert nem fog olyan hamar vízkövesedni a készülékünk.

Dugattyús (French press)
Ezzel a technikával hosszúkávé készíthető. A lehető legdurvább őrleményt vegyük, és sose öntsük le forrásban lévő vízzel! Mielőtt nekiállunk elkészíteni a reggeli napindító feketét, melegítsük elő az üvegedényt. Egy kis forró vízzel öblítsük át.

A klór is befolyásolja a kávé ízét

A víz kémiai értelemben egy színtelen, szagtalan folyadék. Ezzel szemben ami a csapból jön, nem az, és ez befolyásolja a minőséget. Már azzal is javíthatunk a főzeten, ha állni hagyjuk a vizet. Ennél jobb megoldás egy aktívszenes vízszűrő otthonra. – Már a klór is ront az ízen. Mindenképpen érdemes szűrt vizet használni a főzéshez, hogy finomabb legyen a „koffeinbombánk” – mondta Hajdu Péter.

Ezután tegyük bele a kávét, öntsük le vízzel, kevergessük meg, és hagyjuk állni három percig. Ezután nyomjuk le a dugót lassan, óvatosan. A lefőzött kávét ne hagyjuk állni a zaccon, öntsük át, különben megkeseredik. 

Filteres
Az elektromos változat mellett vannak egyszerű tölcséralakúak, amiket rá kell tenni a pohárra és hagyni átcsurogni a vizet. Az elektromos sajnos nem a legjobb választás, mert a kávéfőzéshez felforralja a vizet, amivel leforrázza az őrleményt, keserűbb lesz.

Közepes finomságú őrlés illik hozzá. A normál fekete mennyisége körülbelül 7 gramm kávé, ebből megközelítőleg 125 milliliter közepesen erős italt kapunk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek