<p>A tavaszi böjt idején nagyobb igény merülhet fel a halfogyasztás iránt, de az ez idő tájt frissen fogható halak száma a pisztrángra és a csukára korlátozódik – a vizeinkben élő többi faj tavasszal halászati tilalom alatt áll. A pisztráng esetében nincs nehéz dolgunk: országszerte megtalálhatóak az élővizek és a pisztrángos tavak, ahol akár frissen fogva, konyhakészen is beszerezhetjük.</p>
Almás zellerleves karfiollal
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (6 adag): 40 dkg karfiol * 25 dkg zellergumó * 2 közepes alma * 1 póréhagyma fehér része * 1,2 l víz * 2,5 dl tejszín * 5 dkg vaj * 1 tk só * 1 kk fehér bors
A tálaláshoz: petrezselyemzöld és citrom
Elkészítés: A karfiol felét a megtisztított, kockákra vágott zellerrel és almával, valamint a karikára vágott póréhagymával a sós vízben puhára főzzük. A karfiol másik felét rózsáira szedjük, és párolóedényben vagy párolóbetéten, vízgőz fölött félig megpároljuk. A puhára főtt zöldségekhez hozzáadjuk a tejszínt, a fehér borsot, és botmixerrel pürésítjük. A párolt karfiolt a vajon megpirítjuk, és betétként kínáljuk a leveshez. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemzölddel, és locsoljuk meg citromlével.
Sült pisztráng citromos vajjal
Elkészítés: 25 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 4 közepes pisztráng (kb. 1,2 kg) * 20 dkg vaj * 2 tk só * 2 kk őrölt fekete bors * 1 citrom * 1 csokor petrezselyem
Elkészítés: 10 deka vajból, 1 teáskanál sóból, 1 kávéskanál borsból és a citrom lereszelt héjából fűszervajat készítünk, amellyel kívül-belül bedörzsöljük a konyhakész pisztrángokat. A maradékot a halak belsejébe dugjuk a petrezselyemzölddel együtt. A maradék vajat felolvasztjuk, és a pisztrángokat egyszer átfordítva, mindkét oldalon ropogósra sütjük benne. Tálaláskor szükség esetén újra sózzuk, megszórjuk borssal és meglocsoljuk a citrom levével.
Tavaszi krumplisaláta
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg krumpli * 1 csokor retek * 1 zöldalma * 1 csokor snidling * 20 dkg majonéz * 1 tk só * 1 kk őrölt bors
Elkészítés: A krumplit kockákra vágva, sós vízben megfőzzük. A retket vékonyra szeleteljük, az almát felkockázzuk, a snidlinget felaprítjuk. A krumplit leszűrve kihűtjük, majd az összes hozzávalót összekeverjük. Ha friss a retek levele, azt is szeleteljük bele a salátába.
Citromos polenta bogyós gyümölcsökkel
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 1 l tej * 5 dkg vaj * 8 dkg polenta (kukoricadara) * 5 dkg méz * 1 citrom héja és leve
A tálaláshoz: 20 dkg bogyós gyümölcs
Elkészítés: A tejet felforraljuk, és beleolvasztjuk a vajat. Forrás közben beleszórjuk a polentát, és kis lángon puhára főzzük. A főzés végén hozzákeverjük a mézet, a citrom levét és héját, majd poharakba adagoljuk. A tetejére halmozzuk a gyümölcsöket.