Aktuális

Tud ennél jobb pisztrángos fogást? Ugye, hogy nem!

Bors

Létrehozva: 2019.03.24.

<p>A tavaszi böjt idején nagyobb igény merülhet fel a halfogyasztás iránt, de az ez idő tájt frissen fogható halak száma a pisztrángra és a csukára korlátozódik – a vizeinkben élő többi faj tavasszal halászati tilalom alatt áll. A pisztráng esetében nincs nehéz dolgunk: országszerte megtalálhatóak az élővizek és a pisztrángos tavak, ahol akár frissen fogva, konyhakészen is beszerezhetjük.</p>

Leves

Almás zellerleves karfiollal

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (6 adag): 40 dkg karfiol * 25 dkg zellergumó * 2 közepes alma * 1 póréhagyma fehér része * 1,2 l víz * 2,5 dl tejszín * 5 dkg vaj * 1 tk só * 1 kk fehér bors

A tálaláshoz: petrezselyemzöld és citrom

Elkészítés: A karfiol felét a megtisztított, kockákra vágott zellerrel és almával, valamint a karikára vágott póréhagymával a sós vízben puhára főzzük. A karfiol másik felét rózsáira szedjük, és párolóedényben vagy párolóbetéten, vízgőz fölött félig megpároljuk. A puhára főtt zöldségekhez hozzáadjuk a tejszínt, a fehér borsot, és botmixerrel pürésítjük. A párolt karfiolt a vajon megpirítjuk, és betétként kínáljuk a leveshez. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemzölddel, és locsoljuk meg citromlével.

Főétel

Sült pisztráng citromos vajjal

Elkészítés: 25 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 4 közepes pisztráng (kb. 1,2 kg) * 20 dkg vaj * 2 tk só * 2 kk őrölt fekete bors * 1 citrom * 1 csokor petrezselyem

Elkészítés: 10 deka vajból, 1 teáskanál sóból, 1 kávéskanál borsból és a citrom lereszelt héjából fűszervajat készítünk, amellyel kívül-belül bedörzsöljük a konyhakész pisztrángokat. A maradékot a halak belsejébe dugjuk a petrezselyemzölddel együtt. A maradék vajat felolvasztjuk, és a pisztrángokat egyszer átfordítva, mindkét oldalon ropogósra sütjük benne. Tálaláskor szükség esetén újra sózzuk, megszórjuk borssal és meglocsoljuk a citrom levével.

Köret

Tavaszi krumplisaláta

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 40 dkg krumpli * 1 csokor retek * 1 zöldalma * 1 csokor snidling * 20 dkg majonéz * 1 tk só * 1 kk őrölt bors

Elkészítés: A krumplit kockákra vágva, sós vízben megfőzzük. A retket vékonyra szeleteljük, az almát felkockázzuk, a snidlinget felaprítjuk. A krumplit leszűrve kihűtjük, majd az összes hozzávalót összekeverjük. Ha friss a retek levele, azt is szeleteljük bele a salátába.

Desszert

Citromos polenta bogyós gyümölcsökkel

Elkészítés: 40 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (6 adag): 1 l tej * 5 dkg vaj * 8 dkg polenta (kukoricadara) * 5 dkg méz * 1 citrom héja és leve

A tálaláshoz: 20 dkg bogyós gyümölcs

Elkészítés: A tejet felforraljuk, és beleolvasztjuk a vajat. Forrás közben beleszórjuk a polentát, és kis lángon puhára főzzük. A főzés végén hozzákeverjük a mézet, a citrom levét és héját, majd poharakba adagoljuk. A tetejére halmozzuk a gyümölcsöket.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek